Vosaltres també teniu la sensació de que des de fa uns mesos els emprenedors i empresaris de Girona estem sortint de la zona còmoda en la que estàvem instal·lats des de fa anys (alguns des dels anys 60…del segle passat)???. Ara els projectes empresarials estan renovant i introduïnt novetats en la seva cultura empresarial, en la seva relació amb proveïdors i clients, estan ajustant les seves estructures i inverteixen en noves tecnologies. I tothom està obert a explicar a què es dedica, a fer networking i comunicar-se constantment en persona o en xarxes socials online.
Fins l’any 2008 tot anava “bé”, tot es venia amb prou facilitat i la demanda superava l’oferta de productes i serveis. L’any 2009 va ser una catarsi generalitzada, vam viure en estat de xoc influenciats per notícies negatives o publicades en clau negativa.
Durant l’any 2010 estem vivint diverses situacions que són la veritable revolució. La innovació en les microempreses i PIMES gironines no ha vingut des de la tecnologia ni del R+D, la innovació s’ha fet realitat així:
- En molts casos, un canvi generacional dins de la família ha accelerat el procés. La segona o tercera generació s’ha fet càrrec de la gestió de forma urgent per reconduïr la mala situació econòmica o competitiva. I arrisquen per fer-ho diferent, diferenciant-se.
- en d’altres els fundadors de l’empresa han venut o han posat al capdavant del negoci a una empresa/persona de fora de la família. Això ha provocat profunds canvis en la personalitat de les empreses, que encara trigaran a digerir.
- empreses en situació molt delicada s’estan obrint a col·laborar amb la seva més directa competència o empreses amb productes/serveis complementaris als seus. Això fa 3 anys era molt difícil de trobar, compartir era vist com a signe de debilitat. Ara és la única via de supervivència per moltes PIMES.
- persones amb empenta i optimisme visualitzen oportunitats reals en el mercat, provocats per la dèbil situació d’empreses competidores, o en mercats que han evolucionat sense que les empreses de tota la vida hagin aportat solucions. Algunes d’aquestes persones s’han trobat a l’atur després d’anys de treballar en una empresa; d’altres encara treballen per compte aliena i roben hores de son o del cap de setmana per construir el seu propi projecte empresarial.
- i en alguns casos la situació d’excessiu endeutament financer o una manca d’avantatges competitius ha dut al tancament massiu d’empreses, arrossegant a tot un territori a xifres negativíssimes d’atur i producció.
Aquesta és actualment l’autèntica innovació del teixit empresarial gironí i català. La majoria d’empreses tenen menys de 10 treballadors, facturen menys d’un milió d’euros anuals i no saben que és R+D+I…però sí que saben que han de lluitar cada dia per sortir endavant i no morir. Felicito als innovadors!!.