Condema exemplar a Madoff: 150 anys

L’estafa financera més gran de la història ja té resultat des d’ahir: Bernard Madoff ha estat condemnat a 150 anys de presó per haver estafat més de 9.000 milions d’euros per a més de 1.300 clients d’arreu del món, que hi van intertir els seus diners. La suma total amb els interessos s’acosta als 46.000 milions d’euros. El jutge del cas va declarar que  la condemna al financer de Wall Street havia de ser exemplar per evidenciar al món el càstig a tal magnitud: frau, blanqueig de diners, perjuri i robatori.  Objectiu: una comdena molt simbòlica per evitar altres grans fraus. Per això, en acabar el judici, els afectats presents a la sala es van mostrar satisfets per una sentència “raonable que enviarà un missatge al món i que va més enllà de la pèrdua de diners”. En el fons, és també posar límits a l’essència d’un sistema financer que mai n’ha tingut prou en les últimes dècades, ja que entre els afectats hi ha grans bancs, fundacions, empreses i particulars, que han perdut les seves inversions. Per cert, on són tots aquests milions? N’hi ha prou amb el perdó de Madoff?

El financer Madoff, que va demanar perdó a la seva família i als afectats, té 71 anys i, per tant, passarà la resta de la seva vida entre barrots, però si apliquessin la mateixa justícia molts potser no es passejarien somrien ara en altres països com l’Estat espanyol. I és que la història d’aquest gurú de les finances és digne d’una pel·lícula de Hollywood, tot i que faltaria possar noms i cognoms a la resta d’actors i actrius que formaven l’estructura piramidal de l’estafa i que ara diuen no saber res. Un castell inflable com aquest és impossible que el pugui construir una persona sola.

Música / Down On The Corner # John Fogerty