La inversió catalana al Tour

El Tour va sortir ahir de Girona i va perfilar la costa catalana abans de l’arribada a Barcelona. Després de més de 40 anys, la prova ciclista més important del món va tornar a Catalunya amb una etapa 100% catalana i que avui continuarà amb la ruta Barcelona-Andorra. Va ser una satisfacció veure la sortida de la prova al centre de Girona, amb una bona organització (els francesos en saben), la resposta del públic i l’ordre cívic. Un gran atractiu per a la ciutat que ara, una vegada superada amb èxit la prova, caldrà valorar si ha sortit a compte la inversió econòmica, ja que el Tour és a mans d’una empresa privada que busca la màxima rendibilitat. O sigui, saber si Girona i Barcelona han obtingut un retorn real per a la ciutat més enllà de l’impacte de sortir al mapa i rebre centenars de visitants.

El mateix Jordi Hereu deia ahir que Barcelona ha aconseguit multiplicar per 30 la inversió. Tant Girona com Barcelona han apostat fort per aquesta prova i la pregunta és: sortirà a compte fer-ho en temps de crisi? Hi ha altres prioritats en aquests moments? En el cas de Girona no són freqüents els esdeveniments  esportius de primer nivell mundial, però probablement la inversió ha quedat amortitzada pels restauradors i hotelers. Però, hi els comerciants? I com a imatge, és important complir les espectatives amb nota alta, però sorprèn també que hi hagi tant control de seguretat i una organització impacable quan en d’altres esdeveniments no hi ha tanta eficiència.

I per cert, va ser curiós passejar-se ahir de bon matí pel centre de Girona amb una ciutat que semblava ocupada per ciclistes i vianants. Menys soroll i pol·lució li donaven més encant i una aura més nòrdica.

Música / You’re All I Have # Snow Patrol