De gestionar el “tenir” a haver de “demanar”

Trobada del conseller Josep Huguet amb empresaris per passar balanç a l’actual legislatura i encarar l’eleccions catalanes, a un mes vista per al 28-N. En el seu discurs, Huguet ha convidat als empresaris catalans a ser valents i els ha encoratjat a què facin el pas i s’atreveixin a entrar en els mercats internacionals: “Hi ha enormes oportunitats sortint a fora.” La proclama, basada també en l’experiència de set anys de govern amb el Tripartit, arriba en un moment de cicle econòmic a la baixa i, per tant, no és fàcil convidar als empresaris a fer el salt. I encara menys sense la injecció de crèdits. Però la nova economia també passa per estimular als emprenedors a sortir a mercats interessants com “Egipte, Síria, Turquia, el Marroc, Algèria…”.

I del global del discurs, destaca la pròpia autovisió basada en l’experiència. Per això, Huguet ha reclamat que és el moment de reinventar el model de finançament de la indústria, millorar la gestió per ser un referent en el sector serveis, basar més l’ADN del turisme en la identitat, creure més en la creativitat -“que no cal exportar-la”- i, especialment, valorar que Catalunya és un país on “tenim molta neurona, però falten connectors”. I tot aquest conjunt d’imputs, quan és evident que la crisi genera canvis i la política i els polítics no se’n salvaran. Per això, Huguet reclama reformar a fons l’administració pública per fer-la més competent i són temps en els quals els polítics han d’entendre que els ciutadans seguin més exigents. “Passarem del gestionar el tenir en temps de vaques grasses a haver de gestionar el demanar”, ha admès. Cert.

Un futur dels nostres governants que passa per tenir menys diners i recursos però on caldrà tenir una millor gestió. Temps difícils i cada vegada més líquids. El futur és aquest. Fàcil d’imaginar, però complicat de gestionar. Veure’m què passa d’aquí un mes i també en els propers quatre anys.

Música / Dona estrangera # Manel

PD: Zygmunt Bauman, a Catalunya Ràdio. Sempre necessari.