El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

L’article que el lider republic√† dissident Joan Carretero public√† dissabte a l’Avui va esguerrar la calma imposada per l’acord Puigcerc√≥s-Carod. Fa una an√†lisi molt clara de la situaci√≥ actual i proposa un cam√≠ per trobar una sortida.

L’he rellegit tres vegades, l’article, i no he pogut trobar el que gaireb√© tots els mitjans (El Punt incl√≤s) destaquen com a idea central: l’escissi√≥ d’ERC i la creaci√≥ d’un nou partit pol√≠tic independentista. Em sorpr√©n que practicament tots els mitjans posin l’√®mfasi en quelcom que en Carretero no hi diu.


Nom√©s puc trobar dues alternatives per explicar-ho: 1. Els periodistes ham parlat amb en Carretero o el seu entorn i han sabut que Reagrupament.cat vol crear un nou partit. 2. Hi ha inter√®s en que s’instal¬∑li una idea de trencament en ERC i de tra√Įci√≥ per part de Carretero i la seva gent.

No s√≥c amic de les teories de la conspiraci√≥, per√≤ em decanto per la segona opci√≥, perqu√® cap mitj√† no esmenta cap declaraci√≥ que avali la primera. √Čs curi√≥s qu√® nom√©s hagi trobar la not√≠cia correcta a Vilaweb i a la Vanguardia.¬†Per√≤ √©s m√©s curi√≥s que l’article publicat a La Vanguardia en paper (veure foto) hagi estat eliminat de la seva web i reempla√ßat per un altre amb el mateix contingut de la resta de mitjans.

En Joan Carretero √©s potser l’√ļnic l√≠der pol√≠tic que pot posar en perill la casta pol√≠tica catalana, i aix√≤ segurament fa por. Posa nerviosos els de dins i els de fora. Dins ERC, unes prim√†ries entre els t√†ndems Puigcerc√≥s-Carod i Carretero-Bertran, despr√©s dels previsibles fracassos de la sent√®ncia de l’Estatut i el finan√ßament, seria d’un resultat com a m√≠nim incert, i posaria en perill l’hegemonia sorgida de l’esmentat acord entre Puigcerc√≥s i Carod. S’ent√©n, doncs, que els dirigents d’ERC tinguin molt d’inter√®s en promoure la marxa dels dissidents.

Alhora, des de CiU i el PSC, és clar que qualsevol possibilitat de afebliment i fragmentació de qui disputa els seus espais electorals, és sempre una bona notícia.

En Carretero ha esbossat un programa i ha fet una crida a “presentar una candidatura d‚Äôampli espectre”, no pas a crear un nou partit. El recorregut √©s clar: 1. Guanyar les prim√†ries dins ERC, 2. Liderar una candidatura transversal que pugui aconseguir una majoria parlament√†ria, 3. Declarar unilateralment la independ√®ncia (El “corresponent refer√®ndum de ratificaci√≥” que esmenta Carretero √©s sobrer i redundant, si la ciutadania vota una candidatura que presenta com a eix del seu programa la proclamaci√≥ de la independ√®ncia).

Tot plegat és tan clar, i és tan a prop, que fa por a molta gent.