El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

√Čs normal que sempre ens comparem amb els que es troben en una situaci√≥ millor que la nostra. Ens fixem en el ve√≠ que ha canviat el cotxe per un tot terreny (i l’envejem), per√≤ no posem atenci√≥ en l’altre que s’ha venut el vehicle i ara va a la feina en bicicleta.

Amb els pa√Įsos passa el mateix. Catalunya s’emmiralla en altres nacions sense estat, per√≤ normalment en les que l’han avan√ßada per l’esquerra com un F√≥rmula 1 amb difusor. Envegem els escocesos que en menys d’una d√®cada de Devolution han aconseguit un finan√ßament que dobla el de la Generalitat. O els quebequesos que convoquen un refer√®ndum d’autodeterminaci√≥ quan els hi ve de gust. O els flamencs, que un dia d’aquests marxaran de B√®lgica d’una revolada i deixaran els valons amb un pam de nas. I aqu√≠, pidolant un aeroport o uns trens de rodalies.

Espanya ens maltracta, √©s veritat, i cal denunciar-ho i treballar per esdevenir un nou estat europeu. Tanmateix, tamb√© √©s √ļtil mirar cap a d’altres nacions sense estat que es troben en una posici√≥ molt m√©s dram√†tica que la nostra.

Fa uns dies Russia declarava oficialment la “retirada” de¬†Txetx√®nia. Fa una d√®cada, despr√©s de l’en√®sima revolta de la rep√ļblica cauc√†sica contra R√ļssia des del segle XVIII, el Tzar Putin va segellar literalment el pa√≠s per fer una neteja completa, a fons, profunda, definitiva.

Primerament, va dur a terme una¬†blitzkrieg que va arrasar les principals ciutats (En 2002, l’ONU va declarar la capital,¬†Grozni, “la ciutat m√©s devastada del Planeta”). Seguidament, va “comprar” la fidelitat d’un dels caps rebels, Akhmat Kad√≠rov, que va canviar de b√†ndol per dirigir una brutal repressi√≥. En 8 anys, la poblaci√≥ es va reduir gaireb√© a la meitat. Milers de persones van desapar√®ixer, despr√©s d’una campanya sistem√†tica i minuciosa de violacions, tortures i assesinats. Les fam√≠lies dels rebels van ser oficialment declarades “c√≤mplices” i les seves cases incendiades i enderrocades, moltes vegades amb les persones a dins.

Ara, acabada la feina i eliminada qualsevol resist√®ncia (es calcula que nom√©s queden un centenar de milicians¬†amagats als boscos), Russia ha lliurat el poder efectiu al fill de Kad√≠rov, Razman, de 32 anys. La neteja va ser tan profunda i detallada, que en les darreres setmanes m√©s de mitja dotzena d’opositors personals i pol√≠tics de l’ara president Razman van ser assessinats en els seus llocs de refugi, de Dubai a Istanbul.

Russia declara cofoia que les “operacions antiterroristes” han finalitzat. I quan a la democr√†tica Europa algun l√≠der amb conci√®ncia amena√ßa d’al√ßar la veu pel que ha passat a menys de 1.000 kil√≤metres de les seves fronteres, el Tzar Putin posa suaument la m√† sobre la clau de pas del seu gasoducte i somriu.¬†I tots ben calladets.

Val la pena, doncs, comparar-nos tamb√© amb els que es troben en una situaci√≥ molt, molt m√©s dram√†tica que la nostra, i aplicar-nos la m√†xima laportiana: “Al loro! Que no estamos tan mal!”.