El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Alguna vegada us heu preguntat a on s’emmagatzemen els gigabytes dels nostres comptes de Gmail? O les 15 hores de v√≠deo que cada minut els usuaris pujen a YouTube?

Granja de servidors de Google a Oregon

Doncs en les anomenades¬†“server farms” o granges de servidors. S√≥n enormes naus amb centenars de milers de servidors i discs durs (a les fotos, dues granges de Google). Als EUA hi ha desenes de pobles post-industrials que¬†han revifat gr√†cies als llocs de treball que creen aquestes instal¬∑lacions.

Una altra granja de Google als EUA

Aquestes granges de servidors no tenen res de virtual, ans al contrari, costen molts diners i consumeixen una gran quantitat d’energia. Quan l’alegria del creixement econ√≤mic desenfrenat tamb√© s’havia encomanat a Silicon Valley, les estrelles del sector (Google, YouTube, Yahoo, Facebook…) treballaven per fer realitat el somni d’una aldea global virtual, sense fronteres, en la que tots els usuaris erem iguals i podiem compartir i accedir a tots els continguts.

El somni s’ha acabat.

Entre el 45 i el 55 per cent del tr√†fic de les webs esmentades es genera en “pa√Įsos emergents” com ara Brasil, Turquia, Indon√®sia o l’√Ćndia. El problema √©s que la rentabilitat publicit√†ria d’aquest tr√†fic √©s molt baixa, o gaireb√© nul¬∑la, i Google, Facebook, MySpace i totes les altres, encara √©s hora que trobin l’equilibri entre l’enorme cost de funcionament i els minsos ingresos publicitaris.

La crisi fa aflorar les mis√®ries, tamb√© en el m√≥n d’Internet. El primer pas l’ha fet Veoh, un portal per compartir v√≠deos a l’estil YouTube, que ha anunciat que bloquejar√† l’acc√®s als usuaris d’√Äfrica, Asia, Am√®rica Llatina i Europa de l’Est. I no n’amaga els motius: ‚ÄúCreo en les comunicacions lliures i gratu√Įtes”, va declarar al New York Times Dmitry Shapiro, president de la companyia, ‚Äúper√≤ aquesta gent t√© tanta gana de continguts que seuen als cibercaf√®s i miren v√≠deos durant hores i hores. El problema √©s que mengen amplada de banda, per√≤ √©s molt dif√≠cil derivar-ne beneficis”.

Obert el mel√≥, la resta s’hi apunta a la retallada. MySpace est√† provant una versi√≥ reduida (MySpace Lite) per als seus usuaris de l’√ćndia, amb menys continguts i imatges i v√≠deos de menys resoluci√≥, la qual cosa redueix el consum d’amplada de banda i l’espai d’allotjament. YouTube est√† testant una tecnologia que redueix la resoluci√≥ dels v√≠deos en cas de pics elevats d’acc√®s des dels pa√Įsos en desenvolupament, i no descarta eliminar l’acc√©s a l’alta definici√≥ fora dels EUA i Europa.

Facebook est√† considerant baixar la qualitat de les fotos i els v√≠deos en aquestes regions, en un esfor√ß per reduir despeses. 70 per cent dels seus usuaris s√≥n de fora dels EUA i els seus sevidors han d’allotjar l’incre√Įble quantitat de gigabytes que representen els 850 milions de fotografies i els 8 milions de v√≠deos que es carreguen cada mes.

Amb la crisi, als pobres no els quedarà ni Internet.