El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

El 2007, un periodista holand√®s,¬†Michael van Poppel, va fer-se amb un v√≠deo in√®dit de Bin Laden, que va vendre a Reuters. Pocs mesos abans, havia posat en marxa un compte a la xarxa de micro-blogs Twitter, i l’afer del v√≠deo de Bin Laden va ser com una revelaci√≥. Va decidir enlla√ßar tot el proc√©s que el va portar a obtenir el v√≠deo amb el seu compte de Twitter, tot creant un servei revolucionari: Breaking News On, o BNO.

BNO √©s la primera ag√®ncia informativa del m√≥n que funciona exclusivament sobre Twitter. Una complexa xarxa de monitoratge de¬†literalment milers de fonts d’informaci√≥ local, nacional i internacional, centres de trucades d’emerg√®ncies, notes de premsa oficials i empresarials, testimonis contrastats, etc√®tera, d√≥na com a resultat un servei de 24 hores de not√≠cies i titulars de fins a 140 car√†cters (els famosos tweets) que ja compta amb gaireb√© mig mili√≥ de seguidors a Twitter.

Per descomptat que la clau de l’√®xit no rau pas en la tecnologia o la febre 2.0 que provoquen les xarxes com ara Facebook o Twitter. BNO √©s un succ√©s perqu√® el sistema de detecci√≥ i contrast d’informaci√≥ implantat per van Poppel √©s tan efectiu que moltes vegades arriba als ordinadors i dispositius m√≤bils dels subscriptors abans que les ag√®ncies i fonts informatives tradicionals.

El passat novembre, quan Bombai va ser brutalment sacsejada per una onada d’atemptats, BNO va brindar 59 hores de cobertura ininterrompuda.

Ahir BNO va tornar a fer tremolar els mitjans tradicionals, tot seguint l’accident aeri de l’avi√≥ d’Air France d’una manera molt m√©s r√†pida i efectiva que la tele, la r√†dio o els webs dels diaris i les ag√®ncies.

I la pasta, on és?

Tanmateix, com sol passar amb totes les iniciatives de la web 2.0, el sistema de BNO de servir titulars i not√≠cies via Twitter no √©s un model de negoci que permeti generar ingressos. √Čs per aix√≤ que BNO ha anunciat recentment que crear√† un web separat de Twitter amb not√≠cies m√©s desenvolupades, alertes per email i per RSS i altres serveis relacionats. A m√©s a m√©s, oferir√† un √†rea reservada per a periodistes, un dels col¬∑lectius m√©s nombrosos entre els seguidors de BNO en Twitter. El web ser√† gratu√Įt per als usuaris, i intentar√† viure de la publicitat. Un model moltes vegades assajat, poques vegades reeixit.

La viabilitat econ√≤mica de BNO √©s m√©s que improbable, per√≤ no deixa de ser una mostra m√©s de les enormes mutacions que viurem durant la propera d√®cada en l’univers dels mitjans de comunicaci√≥.