El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/germacapdevila
Articles
Comentaris

Ahir Google va fer l’anunci més important dels darrers 20 anys pel que fa al mercat dels sistemes operatius d’ordinadors. Després d’anys de negatives, finalment Google va anunciar oficialment que treballa en un nou sistema operatiu anomentat Chrome OS, basat en el seu navegador, que ja fan servir més de 30 milions d’internautes arreu del món.
Windows, el sistema operatiu de Microsoft, ha gaudit d’una situació de monopoli durant molts i molts anys. El domini ha estat tan aclaparador, que com sol passar quan no hi ha competència efectiva, la companyia no es va preocupar per la qualitat i la innovació, tot presentant versions que han estat grans nyaps, com ara el Windows 98 o el Vista. Ni Apple ni Linux han estat una sèria amenaça, però ara la cosa és diferent. S’hi ha posat Google.
Microsoft no pot reaccionar, perquè és una reliquia del passat. Windows és un sistema operatiu pensat i desenvolupat en un món on els ordinadors no estaven interconectats entre si tot el dia. Els usuaris hi treballaven aïllats i es conectaven a Internet de tant en tant. El món ha canviat. Ara nosaltres i els nostres ordinadors funcionen connectats 24 hores al dia, 7 dies a la setmana. Vivim a Internet, i el sistema operatiu promés per Google respon a aquest nou paradigma: està pensat per a un món connectat, segons el concepte de cloud computing: els recursos ja no hi seran al nostre ordinador, sinó a la xarxa, recolzats en les granges de servidors que Google té arreu del planeta. Això vol dir que no ens cal tanta potència, ni un sistema operatiu pesat que trigui llargs minuts per engegar-se. El correu el tenim a Internet (Gmail), el paquet ofimàtic també (Docs), i les fotos (Picassa) i els vídeos (YouTube). Google promet un sistema operatiu que ocupi molt poc espai al disc, i que engegui en segons. Com que es recolzarà en la xarxa, consumirà pocs recursos del ordinadors, que funcionarà més ràpid.
Els avantages són evidents. Els netbooks que ja costen menys de 400 euros, però el cost del sistema operatiu representa més del 15 per cent del cost (i va cap a Can Microsoft). El Chrome OS serà gratuït, la qual cosa redundarà en una reducció del preu dels ordinadors portàtils que estàn conquerit el mercat.
Microsoft va acabar en el seu moment amb el monopoli d’IBM, que ja fa anys que va abandonar el seu sistema OS/2. Ara Google acabarà amb Microsoft. L’única pega de tot plegat, és que Google també esdevindrà un monopoli, i això sempre perjudica els consumidors, la competència i la innovació.