El diari del futur. Un pas més.
2 febrer 2010 per Germà Capdevila
El tema del futur dels diaris des del punt de vista tecnològic és un tema recurrent d’aquest bloc. Vam escriure que la mort del paper és a tocar, que del e-book aviat passarÃem a l’e-newspaper, i vam comentar una curiosa creació d’un dissenyador austrÃac.
No ens repetirem, però potser cal insistir: Internet no matarà els mitjans escrits, com la tele no va pas matar la rà dio. Simplement els està obligant a canviar, però no desapareixeran. És més, hi ha una revolució tecnològica en marxa que enfortirà els diaris i les revistes, que aviat viuran una segona joventut: la desaparició dels costos d’impressió i distribució, grà cies al paper electrònic, l’e-paper, permetran baixar el preu de capçalera i alhora incrementar els marges de benefici per exemplar de les empreses editores.
El canvi s’accelera de manera vertiginosa. De fet, la tecnologia ja està disponible. És només qüestió de temps que el seu cost baixi i s’arribi a un preu que faci viable la seva producció massiva. Fa pocs dÃes, la companyia coreana LG (amb una història fascinant que mereix la seva pròpia entrada en aquest bloc), va presentar un paper electrònic de només 0,3mm d’espessor, amb una mida de 25 x 45 cm, és a dir, com un diari o una revista. I pesa només 130 grams! (AquÃ, la notÃcia del Korea Times)
A diferència dels e-books, el Kindle o el nou iPad, el producte d’LG és flexible, es pot enrotllar o plegar. Ens dona la mateixa experiència que ens brinda ara per ara un diari o una revista de paper i que no ens poden donar els esmentats dispositius. Aquesta és la clau de volta de tot plegat. El que volem és conservar una experiència que ens és familiar des de fa molts anys. De la mateixa manera que volem que els mòbils i les cà meres digitals facin el “clic” dels obturadors de les velles cà meres de fotos: un so del tot inútil, però que ens permet adoptar la nova tecnologia sense traumes.
Amb els diaris i revistes passa el mateix. Pel preu de la subscripció anyal, les editores ens enviaran un diari flexible com el d’LG, i cada matà es descarregarà automà ticament l’edició del dia, amb actualitzacions durant la resta de la jornada. Perquè els que volem és continuar llegint el diari, una experiència que cap ordinador pot suplantar, però que el paper digital sà que ho farà .