Un any excel·lent!

Sempre, a principis d’any, la gent acostumem a fer-nos un llistat de nous antics propòsits que canviaran les nostres vides. Malhauradament, però, després no aconseguim seguir-los tots i en el cas més optimista, arribem a fer alguna cosa per millorar. Per què? Potser és perquè no enfoquem i volem abastar o bé massa objectius o bé s’allunyen massa de com som i què fem en el moment. Els emprenedors no ho podem fer això en el nou any, hem de ser més realistes.

Les fites que ens marquem han de ser ambicioses a llarg termini però a curt s’han de veure com a possibles. Per exemple, en funció de l’estat en què ens trobem …

  1. Si et sents emprenedor, tens una bona idea, l’has contrastada i fet un primer pla de negoci sintètic i clar, llença-t’hi, emprèn i comença a lluitar per aconseguir el teu somni. El trajecte serà dur però valdrà la pena, està ple de recompenses, la més gran de totes, poder decidir el camí que agafes cada dia.
  2. Si ja has creat l’empresa i has passat gairebé un any, molta força! De ben segur les coses no han estat com preveies abans, has dormit menys, treballat moltíssimes hores tant els dies tradicionalment laborables com en cap de setmana, has pres decisions importants, has aconseguit els primers clients que t’han omplert de satisfacció, etc. Potser la fita més important que t’has de marcar pel nou any és doblar facturació, i pensar en com arribar-hi. Recordem que les empreses no es medeixen per l’ocupació que creen sinó per la seva rendibilitat, si bé tot és important.
  3. Ja fa algun any que ets emprenedor, creixes any rera any i tens una bona posició a escala nacional, el món és ampli, internacionalitza la companyia! No només es pot vendre a prop, si el que fas té valor internacional no has de tenir por a sortir i conquerir nous mercats. Entendre el món com a global té uns costos rellevants quant a tangibles i intangibles, però el retorn, amb un model de negoci contrastat, és significativament superior. Marca’t un primer mercat objectiu.
  4. La teva empresa és sòlida, consolidada, i tens un excés d’efectiu a les teves mans. Ajuda a d’altres emprenedors! Invertir com a business angel en petites empreses amb alt potencial de creixement té no només retorn econòmic sinó també emocional. Ja que la societat ens ha donat molt, és molt important retornar-hi una part per crèixer, tots plegats, encara més.

Probablement hi hagi centenars d’altres coses que podem fer en funció de l’estat de l’empresa, el sector, els productes que fem i moltes altres variables, només us volia deixar alguns exemples. L’aspecte clau, en tot cas, és no perdre el nord i seguir avançant, sense emprenedors que s’hi deixen la pell cada dia per crèixer (personal i professionalment), no arribarem enlloc.

Aquest 2011 va per tots ells!

Diego Bartolomé – Xarxa Onion

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.