El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Modelisme modular

Els dies quatre i cinc de juliol ha tingut lloc a Sant Vicenç de Castellet una mostra de ferrocarrils en miniatura organitzada per la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril. Lluny d’aquelles instal·lacions de fa uns anys en què l’única cosa que es podia fer era veure un trenet de joguina donant voltes en una mena de tortell de vies, avui els modelistes es presenten amb unes maquetes modulars que poden créixer sense fi. Només cal anar afegint mòduls per obtenir com a resultat circuits de grans dimensions que, sovint, superen el centenar de metres de longitud. Ha estat precisament la mida el que més ha sorprès als visitants que s’han acostat aquests dos dies al pavelló d’esports de la localitat.

Amb tot, també crida l’atenció l’aspecte col·laboratiu que va prenent l’afició als ferrocarrils en miniatura. Fer anar una instal·lació com la que s’ha pogut veure a Sant Vicenç implica la dedicació de molta gent. L’aficionat que hi participa pot contribuir amb tants de mòduls com li vingui de gust i ha de vetllar per la circulació dels trens dins del seu “sector.” Els mòduls estan normalitzats per la qual cosa han de tenir les mateixes dimensions exteriors i les vies han d’entrar i sortir per un punt concret. És la norma mínima per garantir la interconnexió. Ara bé, la tria del contingut és lliure i cadascú el pot decorar com li sembli. Aquest detall proporciona a les instal·lacions una sorprenent vivacitat de paisatges. N’hi ha que construeixen un pont que salva un riu. D’altres es decanten per reproduir l’estació del seu poble. La major part prenen com a model els paisatges mediterranis que tenen més propers, la qual cosa fa que l’espectador connecti amb facilitat amb el que està veient.

Ildefons Argemí, president de la Federació Catalana d’Amics del Ferrocarril, destaca que l’aparició dels mòduls en el modelisme ferroviari els està proporcionant bones oportunitats per donar-se a conèixer. “Ha vingut gent que els agradaven els trens i que s’ha animat a construir un mòdul quan han descobert que no fa falta cap gran inversió,” prossegueix. En aquest sentit la nova manera de jugar a trens els està fent guanyar adeptes. En uns moments en què molts hobbies demanen tancar-se a casa al davant d’un ordinador, no està de més saludar aquest altre de tan antic –la famosa casa Märklin és a punt de complir cent cinquanta anys- que ha sabut redescobrir el valor de poder passar una bona estona en comú.