El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Quan una avaria espatlla un camí, és una sort poder comptar amb un itinerari alternatiu. Ho es pel ferrocarril, quan la interrupció d’una línia no causa cap més trastorn que el desviament de les circulacions dels trens per una altra via que porta al mateix lloc. Precisament, aquest cap de setmana ha calgut interrompre la circulació de trens a la línia de Granollers perquè les obres del TGV obliguen a fer modificacions al pont que travessa el riu Congost, a Montmeló. Els trens que hi haurien hagut de circular han estat desviats per la línia de la costa, per Mataró.

Si ens mirem un mapa de ferrocarrils del nostre país veurem que hi ha diverses ciutats que estan connectades per dues línies de ferrocarril. No és que es construïssin amb la finalitat de servir de recurs davant de problemes com els que causa el TGV, però el fet és que hi són. Per exemple, es pot anar a Tarragona per Vilafranca o per Vilanova; a Lleida per Reus o per Manresa; a Girona per Granollers o per Mataró; i a Manresa, a Sabadell o a Terrassa amb Renfe o amb FGC. Sobre el paper el territori està, doncs, molt ben servit.

Si els que es miren el mapa són forasters poden pensar que, en efecte, comptem amb una xarxa ferroviària més que suficient. N’hi ha que el fan servir com a argument per defensar que hem tingut enllaços de sobres, fins i tot, amb Madrid. Encara es recorda que fa més de vint anys un govern del PSOE  va justificar amb el mapa a les mans, que la primera línia d’alta velocitat es fes cap a Andalusia i no cap a Catalunya.

De totes maneres no cal recular tant. Érem en aquest cap de setmana, en què han tallat una línia de ferrocarril i han fet passar els trens per l’itinerari alternatiu. El que ha succeït és que, malgrat que ambdues línies enllacen un mateix punt fent, si fa o no fa, un nombre semblant de quilòmetres, els trens desviats han circulat amb retards molt importants. I és que n’hi ha que, potser, no volen acceptar que la realitat no es del tot igual al país imaginat que, sovint, reflecteixen els mapes.

Un Catalunya Exprés circula desviat per la línia de Mataró