El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Un anunci als diaris

Avui en un anunci als diaris es llegia: “El govern d’Espanya, a travĂ©s d’Adif, renova el sistema d’electrificaciĂł al tĂşnel de Plaça Catalunya […] Aquesta actuaciĂł estĂ  emmarcada en les actuacions de modernitzaciĂł de la xarxa ferroviĂ ria d’ample convencional a Catalunya. Tot plegat millorarĂ  la qualitat del servei…” Renoi, sĂ­ que Ă©s important el tĂşnel de la Plaça Catalunya que fa que el govern d’Espanya ens comuniqui que cal canviar-li un fil.

A mi l’anunci se m’ha posat una mica malament. Quan l’administraciĂł s’adreça d’una manera tan grandiloqĂĽent a un grup de ciutadans no puc deixar de notar una certa prepotència, un regust colonial. No veig la necessitat d’involucrar-hi el nom del govern, ni de donar tantes explicacions per canviar un tros de fil. Asseguren que el canvi de tipus de catenĂ ria suposarĂ  una millora en la qualitat del servei. Doncs, deixin-me que ho posi en dubte. A veure, ullada rĂ pida a les hemeroteques…. avaries produĂŻdes per la catenĂ ria… ben poques. Disfuncions provocades per una xarxa obsoleta: la major part. Ah! Que de millorar una xarxa ineficient el govern d’Espanya no en parla? És clar que no, perquè aquĂ­ nomĂ©s hi fa el paper del bo de la pel·lĂ­cula que es presenta amb el cofre dels tresors que alguns nadius, desagraĂŻts, nomĂ©s sabem veure ple de faramalla

Avui que he sabut que el govern d’Espanya s’ha preocupat pel túnel de la Plaça Catalunya, he llegit, en una altra banda, que el 1962 tots els ajuntaments del departament francès dels Alps Marítims es van declarar en vaga administrativa, perquè París no feia les inversions que calia per tornar a obrir la línia de ferrocarril entre Niça i Coní. La rebel·lió els va funcionar i el tren va tornar a circular. Encara ho fa. En tot cas, ara que venen les vacances, si volen, poden acostar-se a Niça i prendre aquell tren de traçat vertiginós que els acostarà a Itàlia. No els decebrà. Mentre hi viatgen no perdin de vista que és el resultat de la determinació d’un territori que, amb la seva acció, va fer que el govern central deixés de preocupar-se de fer anuncis per donar solucions als problemes de debò.