El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Hartmut Mehrdon va presentar la dimissió com a president de la Deutsche Bahn AG el passat mes d’abril. El va succeir en el càrrec Rüdiger Grube. Mehrdon plegava després de deu anys al front del ferrocarril alemany, esquitxat per una sèrie d’escàndols com a conseqüència dels defectes de qualitat detectats en els trens d’alta velocitat, pel caos en el suburbà de Berlin i per la caiguda en picat del trànsit de mercaderies per ferrocarril. També per un suposat espionatge cap als seus treballadors. Aquest estiu, Grube, ha hagut de donar tota mena d’explicacions als mitjans de comunicació perquè els problemes ferroviaris han esdevingut, gairebé, un afer d’estat. “Aquells que han comés errors en patiran les conseqüències,” declarava a Der Spiegel.

La notícia, a casa nostra, no ha tingut cap mena de transcendència. El fet que es doni un relleu en una empresa pública d’un altre país no té perquè convertir-se en titular al nostre, encara que com aquest, hagi estat un relleu convuls. Val a dir, però, que la DB és una de les empreses més grans del món, immersa des de fa uns anys en un procés de transformació estructural que l’havia de dur a sortir a la borsa, un moviment que la crisi ha aturat, de moment. En aquests anys, la locomotora del canvi de cultura empresarial ha estat Mehrdon, que ha convertit una rígida empresa estatal en un potent conglomerat del transport i la logística.

El cas és que els escàndols que han posat fi al seu mandat podrien no ser-nos tan llunyans com a priori ens pugui semblar. Primer, perquè el desastre en la gestió dels trens de rodalia d’una gran ciutat és un succés que ens toca prou de prop. Després, perquè si la DB ha reconegut que diversos models de trens d’alta velocitat presenten defectes de qualitat en la seva fabricació, i aquests trens també circulen per l’Estat Espanyol perquè es compren al mateix proveïdor, resulta del tot estrany que, aquí, no ens hagi arribat a interessar més la notícia.

Vull dir que podria ser normal que no ens interessés saber que el president de l’empresa pública més gran d’Alemanya i una de les més grans del món hagués dimitit per uns quants problemes, però si és dóna el cas que aquests problemes els compartim, com a mínim, es podria exigir que, com ha fet Gruber, algú d’aquesta banda també digués ben clar que “aquells que han comés errors en patiran les conseqüències.”

Hartmut Mehrdon en una imatge que publicava Bild