El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Viatge en cabina

La Bahn Tv, la televisió de la companyia de ferrocarrils alemanys, emet totes les matinades un programa anomenat Bahn TV in fahrt que mostra, senzillament, el que capta una càmera situada al costat del maquinista. És a dir, filma tot el recorregut que fa el tren. Gràcies al programa es pot viatjar pels suburbis de les diferents capitals alemanyes o travessar el Semmering envoltat d’una espessa capa de neu, amb la comoditat que proporciona fer-ho des de la poltrona de la sala d’estar. És una manera com una altra de veure el món per un forat.

Veure el que hi ha al davant del tren ha estat un privilegi reservat exclusivament al maquinista, la persona que té a les seves mans el control del tren i la seguretat dels viatgers i de les mercaderies que transporta. Pujar a la màquina i viatjar a la cabina és, des de sempre, una de les més grans aspiracions de l’aficionat als ferrocarrils. D’alguna manera, tenir accés a la finestra secreta diferenciava els catecúmens dels iniciats. Es fa difícil saber si el que avui es pot veure a través de la pantalla del televisor (o de l’ordinador, el programa és accessible també a www.bahntv-online.de) pot arribar a substituir el que s’aprecia des de la mateixa locomotora i si aportarà un pedigrí semblant.

Com que els ferrocarrils d’aquí no han obsequiat els aficionats amb un canal de televisió dedicat als trens, i cada cop es fa més difícil enrolar-se de polissó en una locomotora, el Youtube pot resultar una alternativa perquè permet que l’aficionat ibèric es produeixi el seu propi BahnTV in fahrt. Al canal virtual hi ha dotzenes de filmacions realitzades des de locomotores de tota mena, siguin de la RENFE o de les companyies de via estreta. El resultat no és tan professional com el de l’exemple alemany, malgrat tot, té una frescor i una candidesa insuperables. Es diria que dóna més sensació de realitat. Per mostra, aquest vídeo produït per un aficionat escandinau, fa gairebé vint anys, en què els comentaris que fan el maquinista i el seu ajudant confirmen que, a principis dels noranta, Spain is (was) different.