El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Atrapats al tren

Hola Carles, bona tarda,

 

Respecte el temporal, en efecte, puc dir-te que em va enxampar al tren. Vaig agafar el que es va trobar el fatídic tronc entre Fornells i Riudellots. Això va ser a les 14 h. de dilluns. Vam estar dins dels tren (un regional de 3 cotxes) fins a les 18:15 h. aproximadament. Al tren anàvem, com a mínim, 300 persones, si no més. Un bon nombre estàvem drets. El maquinista va explicar que havia caigut un tronc, que la catenària estava afectada i que tornàvem a Girona; això va ser cap a les 15 h. El cert és que després de fer marxa enrere ens vam quedar a uns 400 o 500 m. de l’estació de Fornells i d’allà no ens vam moure. En les tres hores llargues que van passar, hi va haver molts de detalls i anècdotes, però ara te’ls estalvio.

 

Podríem dir que ens vam “auto-evacuar” cap a les 18:15 h. (o sortíem o se’ns feia de nit al tren). Sí que hi havia una mínima assistència, del tot simbòlica, però vam anar baixant pel propi peu i, en fila índia, van començar a caminar per les vies (ja no es veien ni els rails). Pots imaginar-te l’escena? amb la nevada que estava fotent llavors i el vent que l’acompanyava un grup de 300 persones que caminaven per unes vies esborrades del mapa i amb un paisatge sense més color que el gris del cel i el blanc de la neu. A més, el tren s’havia quedat aturat en una zona de trinxera amb paret a banda i banda d’1,5 ó 2 m. aproximadament. Semblava la fugida dels republicans quan travessaven els Pirineus. De l’estació (que és tancada), ens en vam anar al nou centre cívic de Fornells i allà vam passar la nit amb sopar inclòs (una mica de caldo -mida xupito-, un tall de fuet i un tall de pa). Vam dormir a les butaques del cinema. També et podria comentar molts detalls però me’ls estalviaré per l’extensió. Per cert, entre els “republicans” hi havia el vice-rector Joaquim M. Puigvert (amb ell vaig compartir manta i conversa per passar la nit). També hi havia en Víctor Chaparro i alguna persona més de la UdG, uns professors i altres estudiants.

 

L’endemà al matí la Casa de la Vila ens va posar uns autobusos per dur-nos a l’estació de Girona (vam arribar cap a les 10:30 h.). Els trens estaven totalment suspesos i dels autobusos, els que sortien amb més regularitat, eren els que havia contractat ADIF i que anaven directament a Barcelona (o amb aturada a Sant Celoni). Vaig eperar un parell d’hores, a veure si sortien cap a Blanes o Lloret. Res de res. No es garantia el pas per la N-II al sector entre Maçanet i Tordera. Total, que vaig agafar l’autobús fins a Barcelona. Eren les 12:20 h. Vam arribar a l’estació del Nord a les 13:45 h. Ho vaig fer perquè es deia que des de Barcelona, els trens cap a la costa sí que funcionaven.

 

A les 14:20 h. agafava el tren cap a Vilassar de Mar. Dic bé cap a Vilassar de Mar, perquè el temporal havia fet suspendre el pas entre Vilassar i Mataró. A Vilassar, a les 15:15 h. agafava el bus alternatiu fins Mataró. A Mataró, el tren “llançadora” cap a Blanes va arrencar a les 16:15 h. Vaig arribar a Calella, a les 16:40 h. i, a casa, a les 16:50 h. En definitiva, 57 kms. fets en 1 dia i 4 h. Això, comptant que sortia de la Facultat de Lletres cap a l’estació, dilluns, a les 12:45 h.

 

Bé, no sé si t’hauria agradat l’experiència però segur que hauries tingut munició a dojo pel blog!!

 

David.