El pressentiment de Maristany
27 juny 2010 per Carles Gorini
Als Estats Units, fa cent anys, els passos a nivell nomĂ©s els guardava un senyal que advertia del perill de creuar les vies. Tant era si nâhi havia una com si nâhi havia una dotzena. Un senyal i prou. La situaciĂł va cridar lâatenciĂł d’Eduard Maristany, director de la M.Z.A., de viatge pel paĂs. No el va sorprendre la deficiĂšncia en la seguretat, sinĂł lâabsĂšncia dâaccidents a les denses ciutats de lâEst. Es mostrava convençut que si, a casa nostra, es procedĂs dâuna manera semblant, no hi hauria âsuficientes camillas y camilleros para atender a los accidentadosâ.
Jo he creuat les vies. Qui Ă©s que no ho ha fet? Els que som del Maresme sempre ens les hem hagut dâhaver amb elles per arribar al mar. Quan podĂem les passĂ vem per sota, per les clavegueres del tren convertides en passos de vianants improvisats, si no Ă©s que alguna rierada els havia colgat. Quan no hi havia alternativa, totes les precaucions eren poques. Mirar amunt, avall. Tornar a mirar i, endavant. A mi, creuar les vies em fa un gran respecte.
Tanmateix, el ferrocarril sempre ha estat aquĂ. Hi era quan la platja era un espai de treball, del treball dels pescadors i els mestres dâaixa, els primers perjudicats pel pas dels trens. La platja era, tambĂ©, un abocador i la barrera que constituĂŻen les vies va fer que, la gent, no es molestĂ©s a creuar-les i llencĂ©s les deixalles allĂ mateix. La companyia del ferrocarril de la costa es lamentava, pocs anys desprĂ©s dâhaver posat la lĂnia en funcionament, del costum dels vilatans que havia convertit, les vies, en un femer que âpudre la empalizada que protege las barras del ferro-carrilâ.
En el segle que transcorre, des de la reflexiĂł americana del director de la M.Z.A., fins lâaccident de Castelldefels, Catalunya ha multiplicat la poblaciĂł per set. La platja, a mĂ©s, ha deixat de ser un femer per transformar-se en una mina dâor. Les vies, perĂČ, segueixen allĂ al mig, convertides âmĂ©s que mai- en senyal dâun perill que molts no saben ben bĂ© quĂš representa. Vivim el moment en quĂš el pressentiment de Maristany sâha convertit, fatalment, en realitat.