El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Als Estats Units, fa cent anys, els passos a nivell nomĂ©s els guardava un senyal que advertia del perill de creuar les vies. Tant era si n’hi havia una com si n’hi havia una dotzena. Un senyal i prou. La situaciĂł va cridar l’atenciĂł d’Eduard Maristany, director de la M.Z.A., de viatge pel paĂ­s. No el va sorprendre la deficiĂšncia en la seguretat, sinĂł l’absĂšncia d’accidents a les denses ciutats de l’Est. Es mostrava convençut que si, a casa nostra, es procedĂ­s d’una manera semblant, no hi hauria “suficientes camillas y camilleros para atender a los accidentados”.

Jo he creuat les vies. Qui Ă©s que no ho ha fet? Els que som del Maresme sempre ens les hem hagut d’haver amb elles per arribar al mar. Quan podĂ­em les passĂ vem per sota, per les clavegueres del tren convertides en passos de vianants improvisats, si no Ă©s que alguna rierada els havia colgat. Quan no hi havia alternativa, totes les precaucions eren poques. Mirar amunt, avall. Tornar a mirar i, endavant. A mi, creuar les vies em fa un gran respecte.

Tanmateix, el ferrocarril sempre ha estat aquĂ­. Hi era quan la platja era un espai de treball, del treball dels pescadors i els mestres d’aixa, els primers perjudicats pel pas dels trens. La platja era, tambĂ©, un abocador i la barrera que constituĂŻen les vies va fer que, la gent, no es molestĂ©s a creuar-les i llencĂ©s les deixalles allĂ  mateix. La companyia del ferrocarril de la costa es lamentava, pocs anys desprĂ©s d’haver posat la lĂ­nia en funcionament, del costum dels vilatans que havia convertit, les vies, en un femer que “pudre la empalizada que protege las barras del ferro-carril”.

En el segle que transcorre, des de la reflexiĂł americana del director de la M.Z.A., fins l‘accident de Castelldefels, Catalunya ha multiplicat la poblaciĂł per set. La platja, a mĂ©s, ha deixat de ser un femer per transformar-se en una mina d’or. Les vies, perĂČ, segueixen allĂ  al mig, convertides –mĂ©s que mai- en senyal d’un perill que molts no saben ben bĂ© quĂš representa. Vivim el moment en quĂš el pressentiment de Maristany s’ha convertit, fatalment, en realitat.