El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

La direcciĂł de comunicaciĂł i relacions externes d’Adif s’ha endut la Mosca Borda del 2010, pels “impediments constants a les demandes d’informaciĂł, per les traves per accedir a les obres del TAV a Girona i per la seva mala educaciĂł”. Mar Ruiz, responsable de relacions amb els mitjans de comunicaciĂł de la DelegaciĂłn Territorial Noreste d’Adif, va adduir motius personals per no assistir a l’entrega del guardĂł. No obstant, ha fet arribar aquesta extensa carta d’acceptaciĂł a la delegaciĂł de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya que us reproduĂŻm a continuaciĂł:

“Estimats amics i col·legues.

Vull agrair la concessió d’aquest guardó i espero que pugueu disculpar que per assumptes familiars ineludibles i de gravetat no pugui estar amb vosaltres aquesta nit, com seria el meu desig i la meva responsabilitat com a delegada de comunicació i relacions externes d’Adif. Tot i això, i per descomptat, acceptem aquest premi i no dubteu que figurarà en un lloc preferent en les nostres oficines.

Us haig de dir, no obstant, que la nostra intenció ha estat i és, mantenir a la població, a l’opinió pública i a les institucions de Girona informades sobre l’avenç i les fites aconseguides durant l’execució de la que sens dubte és una de les obres més importants de la història recent de la província. No en va, en el que portem d’any, hem emès un total de 33 notes de premsa només sobre els treballs de construcció de la Línia d’Alta Velocitat. A elles s’ha d’afegir les que parlen sobre la xarxa convencional o les estaciones, que també formen part de l’activitat d’Adif, el que elevaria la xifra a 45, o les relacionades amb incidències que afectaren directa o indirectament a Girona i província. Aquestes sumen 13, un número molt adequat a la temàtica, de les quals moltes corresponien al temporal de març, que recordeu perfectament. En total, 58 notes de premsa relacionades amb  Girona, una cada 3,4 dies laborables des de l’1 de gener, bé, millor dir, des del  2 de gener, fins el dia d’avui. I per a la propera setmana, possiblement mantindrem la mitjana.

D’altra banda, crec que heu tingut l’oportunitat d’assistir a tots els avenços rellevants que s’han produït a la ciutat. En concret, només aquest any, us hem convidat a presenciar, entre d’altres, l’inici de la perforació del túnel, l’arribada de la tuneladora al primer pou de manteniment, la calada del pou d’extracció de la tuneladora amb el túnel de Sarrià, i més recentment, la finalització de la perforació del túnel Girona I. Aprofito també aquesta ocasió per agrair-vos la vostra assistència a aquests actes.

També us hem intentat mantenir al dia de les incidències, modificacions de la mobilitat amb motiu de les obres i altres fets importants relacionats amb els treballs. Tampoc vull oblidar que el 2009, Adif va promoure un viatge a Alemanya, al que alguns de vosaltres ens vàreu acompanyar, perquè volíem “presentar-vos formalment” a la tuneladora Gerunda i que coneguéssiu el seu procés de fabricació. Així mateix, vàreu ser testimonis de l’arribada i descàrrega de les peces de la màquina en l’entorn del pou d’atac, abans del seu muntatge.

Diversos mitjans heu pogut també visitar aquest any les obres d’instal·lació del tercer carril i els diferents trams que s’estan construint a la província. I sempre us hem facilitat poder gravar o fotografiar les obres des de l’andana de l’estació d’Adif a Girona, un mirador privilegiat de l’avenç dels treballs en les immediacions.

I no oblidem que un aspecte essencial per a nosaltres, és que els veïns disposin d’informació puntual sobre les afeccions que les obres els puguin  produir, de les reunions informatives que es convoquen o de la instal·lació de sistemes d’auscultació i en aquest sentit, només en aquest any s’han realitzat 24 cartells informatius sobre aquests temes, dels 72 que s’han distribuït des del  punt d’informació i atenció al ciutadà, que també es troba sota la nostra responsabilitat.

És cert que en ocasions, per raons d’agenda o disponibilitat, no ha estat possible atendre-us amb la celeritat que sol·liciteu, o que les condicions de seguretat de les obres ens impedeixin aturar-les per a què les pugueu visitar, excepte en moments determinats, sense risc per a la vostra integritat i les de les pròpies obres. No obstant, no les oblidem i moltes de les vostres peticions d’informació (perdoneu que no faci servir l’expressió demanda d’informació, perquè em sembla lletjota, potser agressiva i fins i tot intimidatòria), esperem poder satisfer-les en breu.

En altres aspectes, recordar a més que els 365 dies de l’any i les 24 hores del dia (excepte si el telèfon està ocupat), els ara tres periodistes de la delegació, gràcies a la recent incorporació d’una nova companya, estem a la vostra disposició en el telèfon de guàrdia, que alguns de vosaltres ja coneixeu i utilitzeu. I que, encara que esteu ja a l’estació, seguirem fent les gestions oportunes per a què pugueu prendre imatges de manera immediata, sense atendre als protocols que fins i tot abans d’arribar jo al gabinet de premsa de Renfe, i d’això fa ja 20 llargs anys, estaven establerts per aquest tipus de peticions.

Simplement, lamentar que no considereu suficient el nostre esforç, però, reitero, seguirem treballant per a poder informar-vos de totes aquelles fites rellevants que es vagin produint. Ja per a finalitzar, agrair una vegada més la concessió de la mosca borda en aquesta edició del 2010 i transmetre-us una afectuosa salutació.

Bona nit.

M. Mar Ruiz”