El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/carlesgorini
Articles
Comentaris

Entre Santa Susanna i Malgrat, a frec de la via, hi creix un margallĂł. TĂ© les arrels en el balast i se’l veu robust, sa. Miro al voltant per si veig alguna altra planta semblant. Cap parentela. A un metre, potser menys, una balisa de l’ASFA, algunes brutĂ­cies, però res que se li pugui assemblar. Com pot haver arribat fins aquĂ­ la llavor? És un invasor o bĂ© un resistent? És difĂ­cil de saber. El principal enemic de l’espècie vegetal som nosaltres mateixos, que l’hem fet recular del paisatge fins a convertir-la en un car ornament de jardĂ­. Aquest exemplar, però, Ă©s ben protegit per les tanques que separen el ferrocarril del carrer i els edificis, d’una banda, i la platja i el mar, de l’altra. Unes tanques exagerades, a totes llums excessives, que converteixen la lĂ­nia en una gĂ bia, potser, la mĂ©s llarga del mĂłn.

TĂ©, el margallĂł ferroviari, l’alçada justa perquè el tren el pentini, sense fer-lo malbĂ©. La seva Ă©s una adaptaciĂł total i absoluta al medi. Fins i tot, el tronc sembla haver adquirit el mateix to de rovell que tenen els rails. No tĂ© la fotogènia del vern immens que s’alçava al costat de l’aiguada de l’estaciĂł de Cellers, i que resultava impossible d’encabir en l’escena que formaven ell, l’hidrant i la locomotora que s’aturava i en feia Ăşs. Al contrari, si volguĂ©ssim fer-lo aparèixer al costat d’un tren no se’l veuria, engolit per la massa enorme del comboi. Invisible per als viatgers, resulta insignificant. Tanmateix, no tĂ© l’aspecte d’una una planta desgraciada perquè tĂ© el que vol, que Ă©s el mar i el sol.

Ara, pel carrer, s’acosta un camió de cerveses que no s’adona de la presència d’un ressalt, posat per fer disminuir la velocitat dels vehicles. Quan el sobrepassa un munt de caixes amb les ampolles plenes salten pels aires. El seu impacte amb el terra és immediat i de conseqüències previsibles. La trencadissa, considerable. Litres de cervesa corren a buscar un lloc per perdre’s. Al mateix temps, s’acosta un tren a tota velocitat. El margalló es prepara per pentinar-se la clenxa, estirar les arrels i xarrupar cervesa. La vida a frec de la via, de vegades, pot ser tan bella!