El burca i el populisme

A això de prohibir el burca i el nicab i qualsevol altra tipus de vel integral als poliesportius, centres cívics, i escoles bressol de Lleida s’hi ha arribat d’una manera tan casual i accidental que sembla que en joc no hi hagi drets fonamentals sinó el simple oportunisme d’ocupar unes portades a la premsa i el tacticisme polític d’uns i altres. La mesura no surt en cap programa electoral ni havia estat debatuda al si del govern de la ciutat ni tampoc prové de la fantàstica i sempre citada assemblea de les religions de Lleida, que pel que es veu en un tema com aquest no hi ha de dir ni ase ni bèstia. Continua llegint «El burca i el populisme»

Testimoni de càrrec

No hi ha res casual. La mateixa setmana del judici sobre les obres d’art sacre de la Franja de Ponent, la Filmoteca de Lleida ha programat Testimoni de càrrec. La va dirigir Billy Wilder el 1957 i passa per ser una millores intrigues judicials de la història del cinema. Un veterà advocat, sir Wifrid Robarts (Charles Laughton), vell i cansat però amant dels casos difícils, surt en socors d’un jove faldiller acusat d’assassinat (Tyrone Power) després que li ho demani la freda i misteriosa esposa del detingut (Marlene Dietrich). Arrenca així una trama judicial plena de girs inesperats,  astúcies legals admirables, situacions injustes i sorpreses monumentals. Exactament el mateix que amb l’art de la Franja. Continua llegint «Testimoni de càrrec»

Afedemón

L’èxit del passat Sant Jordi a Lleida ha estat Lo nou diccionari lleidatà-català, un recull d’expressions populars de les terres de Ponent que és una autèntica alegria de llegir. Per a un foraster com jo que no fa pas gaire que corre per aquí és molt útil saber que catxar vol dir fornicar amb delectació ja sigui dintre o fora del matrimoni, que per netejar lo terra es passa la granera, que sempre és millor ser una mica tuno que no pas quedar com un onso, que el txampú  es beu a l’estiu mentre que al Nadal vénen los Reixos i que cal vigilar aquells dies de no menjar massa fatono sigui que vingo la colagró. També és útil saber que per emfatitzar aquestes o altres idees assenyades hem de dir l’expressió afedemón. Continua llegint «Afedemón»