Com formalitzar la cooperació empresarial

El passat dimarts vaig assistir a un taller/seminari de dues hores sobre “Com formalitzar la cooperació empresarial”. El taller es va realitzar a l’Auditori del Parc Tecnològic Barcelona Nord, situat al carrer Marie Curie 8-14 de Barcelona. El ponent/dinamitzador va ser l’Ignasi Costas, soci consultor de RCD Assessors Legals i Tributaris.

L’assistència va ser força alta, unes 90-100 persones. Les preguntes que es plantejaven anaven en la mateixa línia: com protegir-me davant de la cooperació amb altres empreses?

L’Ignasi va llençar una resposta directa amb diversos elements clau, segur que no era la primera vegada que li feien aquesta pregunta. La cooperació empresarial…

  1. ha de necessària, per tant, pregunta’t: per què necessito un soci estratègic?, quins factors clau aporta a la meva empresa o projecte?. Consell: has de relacionar-te amb persones que millorin la teva viabilitat, que t’aportin avantatges importants, fins i tot que treballin en àrees/serveis molt diferents als teus.
  2. es fonamenta en la confiança: com ens les relacions de parella, la confiança és la base de la cooperació empresarial, no pots crear res positiu i interessant si ja penses que el teu soci t’està enganyant…
  3. ara ja saps que necessites un soci estratègic i que vols construir de forma positiva…el següent pas: establir i documentar un marc de cooperació. Signeu un contracte de confidencialitat que us protegeixi i durant els mesos següents és clau que definiu els espais de treball, els objectius a assolir (individuals i comuns), els recursos que cadascú aporta, etc.
  4. en funció del marc establert, s’escollirà una fórmula jurídica o un altre: un contracte mercantil entre les parts, i/o una societat compartida (societat limitada, unió temporal d’empreses, etc).
Si el punt nº 1 no el teniu clar, no doneu cap pas, cerqueu amb recursos propis la viabilitat del vostre projecte.
Si el punt nº 2 no és possible amb aquell soci en concret, cerqueu altres socis diferents, més en línia amb la vostra ànima emprenedora.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Emprenedoria i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.