El museu en primer pla: Col•lecció fotogràfica Alfred Barrós i Allué

Iniciem una sèrie d’articles que us permetran conèixer més a fons diferents peces i col·leccions del Museu. Estrenem aquesta sèrie amb: 

Col·lecció fotogràfica Alfred Barrós i Allué

Tipologia d’objectes: fotografies promocionals de pel·lícules. Escenes i retrats d’estudi.

Nombre: 13.626 fotografies

Cronologia: majoritàriament entre 1940 i 1950. L’abast cronològic és de 1917 a 1965.

Procedència: donació d’Alfred Barrós Camarasa, juliol 2006

El 21 de juliol de 2006, el Museu del Cinema incorporà als seus fons una important col·lecció fotogràfica de cinema donada per Alfred Barrós Camarasa. Aquesta col·lecció consta de 13.626 fotografies, que les distribuïdores de cinema enviaven a les sales d’exhibició i als mitjans de comunicació per a la promoció de les seves pel·lícules.

La formació d’aquesta col·lecció de fotografies és obra d’Alfred Barrós i Allué (1931-2003), mentre treballava al departament de promoció i publicitat de CIFESA, productora i distribuïdora cinematogràfica de Barcelona, durant els anys cinquanta.

La major part d’aquestes fotografies són imatges d’escenes dels films, sobretot produccions de Hollywood o espanyoles, ja que era el que majoritàriament es projectava en aquella època als cinemes del nostre país. En menor mesura, també hi ha fotografies d’estudi de molts dels actors i actrius més populars de l’època.

Només per citar algunes pel·lícules que estan representades fotogràficament en aquesta col.lecció podem esmentar: Agente 007 contra el Dr. No, Atrapa a un ladrón, Cleopatra, Con faldas y a lo loco, Cómo casarse con un millonario, La conquista del Oeste, Crimen perfecto, Los diez mandamientos, Eva al desnudo, El Gatopardo, Gilda,  Tarzán de los monos, La tentación vive arriba, etc.; o bé fotografies d’estudi, entre d’altres, dels següents actors i actrius: Elizabeth Taylor, Ursula Andress, Ingrid Bergman, James Cagney, Charles Chaplin, Madeleine Carroll, Joan Collins, Sean Connery, Gary Cooper, Marlene Dietrich, Kirk Douglas, Errol Flynn, Henry Fonda, Clark Gable, Rita Hayworth, Gene Kelly, Burt Lancaster, Jack Lemmon, Sophia Loren, Gregory Peck, Marilyn Monroe, Ronald Reagan, Edward G. Robinson, James Stewart, Johnny Weissmüller, etc

Alguns dels conjunts de fotografies es completen amb el manual d’explotació, un fullet que conté el programa de mà de la pel·lícula, la fitxa tècnica i artística, el resum de l’argument i tota aquella informació destacable amb vista a fer publicitat de l’estrena. 

Cal destacar el conjunt de 597 fotografies en blanc i negre que el col·leccionista va acolorir manualment. Gran aficionat a la pintura, amb els retocs pictòrics fets a aquestes imatges, les va dotar d’una expressivitat única.

Aquesta entrada ha esta publicada en Museu del Cinema. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.