Gueto. La pel•lícula perduda de la propaganda nazi o com el cinema pot reescriure la història

Aquest dijous es presenta a Girona Gueto la pel·lícula de Yael Hersonski que ha estat en voga durant el 2010 en molts cercles cinèfils. La pel·lícula en qüestió ha  estat una autèntica revelació a festivals com el Hot.docs de Toronto a on va aconseguir el premi millor pel·lícula Internacional del Festival Internacional Hot.docs de  Canadà, 2010 i el premi al millor muntatge al Sundance Film Festival, a més de participar en d’altres festivals de prestigi com la Berlinale (Festival Internacional de Cinema de Berlín).

El documental descobreix que les imatges que s’han vist recorrentment al llarg d’aquests anys sobre el Gueto de Varsòvia són una manipulació fictícia dels nazis pe endolcir les condicions dels jueus que allà hi vivien reclosos.

Després de la Segona Guerra Mundial, va aparèixer una pel·lícula filmada pels mateixos nazis l’agost del 42 a Varsòvia. La cinta va ser utilitzada ràpidament per molts historiadors com a veritable testimoni de la vida als guetos jueus. Més de quaranta anys després, es descobreix una altra cinta que inclou preses repetides de la primera pel·lícula i en què apareix un operador de càmera preparant la posada en escena de cada acció.  Així aquelles imatges vistes com un testimoni real de la vida al Gueto, no són més que una posada en escena fictícia, un fals documental filmat i ideat pels mateixos nazis.

Yael Hersonski recupera aquest material i demostra l’engany cinematogràfic amagat darrere unes imatges enregistrades amb una sola finalitat: la propaganda nazi.

[youtube]3NaXqmfp-5g[/youtube]

Aquest documental el podreu veure aquest proper dijous a les 20.30 al Museu del Cinema.

Aquesta entrada ha esta publicada en Actualitat Cinematogràfica, Museu del Cinema. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.