Corrupció periodística a la City

Ara que el nou diari del país confirma que pagarà per reproduir columnes econòmiques d’una de les capçaleres més il·lustres de la premsa anglosaxona, convindria parar esment sobre la darrera escopinada de corrupció periodística: totes les coincidències, quan obrim els curriculum vitae dels implicats, condueixen a la Square Mile de Londres, encara que els tres protagonistes treballaven (dos d’ells encara ho fan) per la major agència de titulars financers de Nova York, Reuters, els serveis de la qual té contractats l’International Herald Tribune.

Neil Collins va ser editor durant més de dues dècades de la secció financera de la City a The Daily Telegraph; Margaret Doyle, d’altra banda, es va especialitzar en la banca inversora mentre treballava a The Daily Telegraph, també, i The Economist; pel que fa a Neil Unmack, analista dels mercats crediticis i fons d’inversió d’especulació, prové del quarter general de Bloomberg a City Gate House, entre Barbican Centre i el Banc d’Anglaterra.

Al director executiu de l’autoritat reguladora del sector financer al Regne Unit o FSA, Hector Sants, no se li ha escapat el nexe. I ha pres la iniciativa, per enuig de la premsa més poderosa de Londres.

“Ho sent, però no arribe a comprendre com la FSA constreny la llibertat de premsa simplement per recordar a periodistes i empleats del sector financer que han de minimitzar l’ocasió que es produesquen abusos en els mercats”, diu Sants.

Sants ha aconseguit l’inimaginable, unir els editors dels diaris britànics més influents i ideològicament dispars en un front comú. Els homes forts de The Guardian, The Times, The Daily Telegraph i Financial Times han rebutjat a l’uníson les alertes de Sants.

FSA pretén ara que s’enregistren les converses entre periodistes i executius de banca i firmes financeres, i que les dades sensibles per a la cotització de valors i títols en borsa no es transmeten a reporters fora dels canals dels departaments de premsa oficials. D’acord amb dades del propi organisme, fins a un terç dels negocis a la City vénen precedits per alteracions agudes en el preu de les participacions:

“Malgrat el nostre èmfasi sobre com les firmes cotitzades podrien augmentar els seus controls interns, la freqüència de les filtracions no es redueix, el que ens porta a concloure”, afirma el regulador, “que alts càrrecs en la gestió d’empreses amb presència en els parquets formen part d’una cultura de corrupció en la qual membres del periodisme financer col·laboren assíduament”.

Deborah Zabarenko, corresponsal de Thomson Reuters i delegada sindical del Gremi de Periodistes a Reuters, exclamava ja a finals d’abril:

“Què ha passat a Reuters amb el preuat principi de mantenir la nostra objectivitat en aparença i en subtancia?”

* Per llegir el meu reportatge complet sobre el cas de corrupció a Reuters, l’enllaç és ací. I per llegir la carta de drets i deures dels periodistes de Reuters que posseeixen accions en Borsa, visiteu la pàgina del blog a Facebook, ací.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Caixa o Faixa i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.