Screaming Men. L’art de cridar

El proper dijous dia 2 es podrà veure al Museu del Cinema el documental Screaming Men, una curiosa pel·lícula sobre l’art de cridar. Un grup de cant coral finlandès viatja per tot el món –del Japó a Islàndia, passant per París- per cantar d’una manera molt especial. Una càmera, la del director Mika Ronkainen, els segueix durant cinc anys.

La paraula finesa huutaa significa qualsevol cosa que l’home pot fer en veu ben forta: cridar, xisclar, bramar, plorar, esclatar a riure… I és la paraula que dóna origen al Mieskuoro Huutajat, (el cor dels homes cridaners), un peculiar cor masculí d’origen finès. Vestits de negre, amb camises blanques i corbates elàstiques, els membres del cor interpreten el seu repertori cridant. Han passat ja 15 anys des què la idea de crear aquest grup sorgí a la taula d’un bar. Des d’aquell moment, qualsevol tipus de text és susceptible de ser cridat: textos legals, poemes, manuals d’instruccions, cançons infantils o els himnes dels països que visiten. I és que amb Petri Sirviö al capdavant com a director, el cor s’ha convertit en un fenomen internacional, rebent la mateixa reacció arreu: la més absoluta perplexitat del públic. Aquest documental ens brinda l’oportunitat d’acompanyar aquest grup pels seus viatges a França, Islàndia i, fins i tot, Tokio.

Mika Ronkainen, director d’aquest documental, coneix bé el Mieskuoro Huutajat després d’haver format part d’aquest cor cridaner de 1994 a 1998. Tot i que Screaming Men va representar el seu debut a les sales de cinema, alguns dels seus títols previs ja havien estat premiats i reconeguts per la crítica. És el cas de Before the flood, Father’s day, Oulu Burning i Car Bonus. Les temàtiques socials ambientades al nord de Finlàndia, d’on procedeix, predominen clarament dins la seva obra. L’exemple més recent és Freetime Machos, projectada l’any 2010 al DocsBarcelona Festival Internacional de Documentals.

Dijous a partir de dos quarts de nou podreu veure aquest curiòs documental que va guanyar la menció Especial al Festival Internacional de Documentals de Copenhagen i va participa a les seccions oficials del Festival Internacional de Documentals d’Amsterdam (IDFA) i el Festival de Documentals de Sheffield al Regne Unit.

[youtube]7f5avNMSxI0[/youtube]

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Actualitat Cinematogràfica, Museu del Cinema i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.