Nacions i sistemes sense estat
12 març 2006 per Dani Coll
No sempre és dolent no tenir un estat.
En aquests temps d’estatuts, nacions i enquestes absurdes que amaguen les postures més reaccionà ries, parlar de Sistemes Sense-Estat (Stateless systems) sembla anar contracorrent o afavorir als “rajoys” de torn.
Sort en tenim que el tema és suficientment tècnic per tal que no s’hi vulguin també posar els polÃtics !
És un vell somni de l’enginyeria del software (cada cop més a prop), aconseguir mecanismes d’abstracció i de simplicitat que permetin sistemes distribuïts alhora eficients i més fà cils d’implementar. L’standard CORBA que fa uns anys semblava el camÃ, no sembla ara la millor solució degut a que no afavoreix l’escalabilitat. El fet d’haver de mantenir un estat i una connexió per a cada referència a un objecte, provoca que es necessitin molts recursos a part de problemes de referències perdudes degut caigudes de xarxa o desconnexió.
D’altra banda, els Serveis Web se’ns plantegen com molt més escalables i sense necessitat de mantenir connexió en tot moment.
L’ Ian Marteens, autor de diversos llibres i promotor de la formació on-line en llenguatges de programació (Intsight.com) , m’ha fet arribar l’entrevista següent a Anders Hejlsberg i gent de l’equip de desenvolupament de C# (Dan Fernandez i Eric Gunnerson) que dóna unes interessants idees sobre el tema.
Inappropiate Abstractions – A Conversation with Anders Hejlsberg, by Bill Venners with Bruce Eckel
També donen la seva opinió sobre els Object-Relational mappings o Persistent Frameworks, que permeten fer més estreta la relació entre els objectes i el seu emmagatzematge en una BD.
Bon profit !