El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/sensepresses
Articles
Comentaris

Vodka amb Whisky

Segurament deu ser cert que l’alcohol ajuda a passar les penes i que aquest no falta mai quan es tracta de celebrar els moments més importants de la nostra vida. Som capaços d’aigualir les més profundes ferides davant una ampolla o aconseguir treure el millor de nosaltres mateixos després de buidar un got.

No és gens estrany doncs, que al cinema que veiem també l’alcohol jugui un paper important, com a símbol i fins i tot com a motiu per explicar una història.

És el cas de Vodka Lemon. Com el vodka, el film és sec i aspre. Ser kurd i viure a un poble pobre i decadent perdut al mig de la neu a una ex-república soviètica no és gens dolç. L’amargor de la manca de feina i recursos que obliga a viure pràcticament en la indigència, s’ajunta amb l’aspror que deixa veure com els éssers estimats desapareixen de la teva vida : una esposa morta, un marit mort a la guerra, un fill emigrant a Europa que oblida fàcilment les seves arrels,… Però davant tanta aspror, la llimona ofereix el punt àcid que ens permet suportar-ho. Una llimona en forma de Nina o de Hamo, trobada al lloc més amarg del món com pot ser un cementiri, dóna el contrapunt perfecte al combinat. Un combinat que arranca amb un llit que llisca damunt la neu remolcat per un cotxe camí del cementiri, i que acaba amb una peça tocada a quatre mans en un piano també solcant la neu.

He assaborit i gaudit el gust amarg d’aquest vodka amb llimona a què em va convidar el meu amic Vicens. Jo també us convido que el tasteu. No us decebrà.


Posats a recomanar una copa, també val la pena assaborir un bon Whisky de la mà dels uruguaians Juan Pablo Rebella i Pablo Stoll.

En aquest cas, tot i que a Uruguai whisky sigui un mot utilitzat per a oferir el nostre millor somriure davant una fotografia, no hi ha llimona, ni ginger ale ni res que endolceixi les seves vides.

Que vagi de gust !


Desgraciadament, tal i com apunta en Dani Calbet al seu comentari, el Juan Pablo Rebella va morir el passat 6 de juliol del 2006 amb només 32 anys. Serveixi aquest post com un petit homenatge al seu cinema.