El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/sensepresses
Articles
Comentaris

Once

Unes setmanes, uns dies, almenys unes hores, poden ser molt.

Quina importància pot tenir el futur quan el millor que tens és el present i el passat ja no es pot recuperar ? Què pot ser més important que viure la teva passió, encara que l’escenari siguin les voreres de Grafton Street a Dublin ? I què pot superar compartir les teves composicions amb algú que les estima fins i tot més que tu mateix ?

Once és un d’aquells regals que de tant en tant ens arriben en forma de pel.lícula. La bona música del Glen Hansard i la Marketa Irglova (protagonistes al film i autors de les composicions a la vida real) n’és el personatge principal. Aquesta és el fil conductor de les seves vides les quals, malgrat els problemes diaris i la malenconia dels desenganys passats, és rica i plena pels sentiments que desprenen les seves cançons. Mentre canten són molt a prop l’un de l’altre, més a prop que no havien estat mai de les seves parelles. Per uns moments, durant uns acords, la seva és la relació més íntima que poden imaginar.

No se m’acut cap altre país millor que Irlanda on aquesta història tingui més sentit. Qui hagi compartit una Guinness a un dels seus pubs a Galway, Cork o al Temple Bar de Dublin, segur que hi estarà d’acord. És un país on la música es viu intensament i en qualsevol cantonada o racó d’un parc pots trobar algú oferint les seves cançons. Trobo que és un dels trets més atractius de la forma de ser dels amigables i hospitalaris irlandesos.

I us asseguro que puc dir-ho havent-ho viscut en primera persona. L’agost de 1992 (sí, durant els Jocs Olímpics a Barcelona!), amb l’amic Josep Mª Marco, vam viure plegats moments inoblidables i un munt d’anècdotes : una noia que acabàvem de conèixer ens convidà a copes tota la nit a Temple Bar, un avi de més de 80 anys durant un trajecte en bus cap a Baltimore, ens oferia casa seva per passar-hi la nit, tot visitant un cementiri (!) uns músics ens convidaven a música en directe al vespre a un pub, compartint unes guinness i música irlandesa a Clifden, unes noies ens explicaven el problema irlandès,… [… prou batalletes, Dani]

Gaudiu Once. No us en penedireu.

Les cançons : Falling Down (guanyadora Óscar 2008 millor cançó) , Lies , When your mind’s made up
Les Lletres : Once