El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/sensepresses
Articles
Comentaris

Entre copes

No totes les obres poden ser obres mestres. Ni tampoc totes poden ni pretenen aportar idees completament noves ni mai vistes. Hi ha pel.lícules que transmeten i esdevenen entranyables per la seva senzillesa i per parlar-nos de situacions conegudes, quotidianes, amb les quals ens podem identificar fàcilment.

És el cas d’Entre copes (Sideways, 2004), una comèdia dramàtica basada en un guió que funciona precisament per no ser excessivament ambiciós. Les divertides i antagonistes personalitats de Miles i Jack ens són explicades en clau d’anècdota durant el viatge que fan per un món, el del vi, on paral.lelament també trobarem vins amb personalitats ben diferents. La recerca de Miles del Pinot noir perfecte contrasta amb la conformitat de Jack per un merlot barat. L’un cerca la perfecció, l’excel.lència en un vi i la fa extensiva a la seva vida, frustrada pel seu poc èxit i mediocritat. L’altre, lluny de deprimir-se com el seu company, extreu únicament la superficialitat de la vida. Com si es tractés d’un vi novell, només procura la satisfacció immediata, encara que aquesta sigui efímera i no li permeti arribar a ser sublim.

Malgrat ser ànimes tan diferents, ambdòs personatges sí que comparteixen una mateixa cosa : la seva ànsia per complir les seves ambicions de joventut – encara pendents – i que la seva edat comença a fer perillar. Els diferents camins o punts de vista (sideways) que segueixen per aconseguir-les són l’essència d’aquesta història.

Seguint amb la metàfora del vi, l’aprenentatge, el repòs i maduració dels seus pensaments, seran les úniques vies per assolir una millor qualitat en les seves relacions sentimentals, encara que això els suposi renúncies a allò que anhelaven i creien irrenunciable.

Un film vital, entranyable, ple de sensacions amargues i dolces, d’alegries i decepcions com en les relacions sentimentals i el bon vi.

… i si hi afegim que vam compartir la seva projecció amb els amics del CinemaFòrum de la Biblioteca de Salt i amb un tast de vins a càrrec de l’amic i expert en vins del Grup Envinats, Carles Ovide, doncs què més es pot demanar !  Vam passar una nit molt agradable.

Per aquells a qui us agrada el vi, dir-vos que precisament vam tastar un Pinot noir i un merlot. Les referències :

Bassus Pinot noir 2007. DO Utiel-Requena. Pinot noir 100%. Bodegas Hispano-suizas.
Ochoa Merlot 2004. DO Navarra. Merlot 100%.