Ciutat de vida i mort
5 agost 2011 per Dani Coll
Segurament perquè després d’obres mestres del gènere com Senders de glòria (Paths of Glory, 1957) de Kubrick, Apocalypse Now (1979) de Coppola, La llista de Schindler (1993) d’Spielberg o La fina lÃnia vermella (The red thin line, 1998) de Malick, semblava que tot ja estava dit, aquest film xinès Ciutat de vida i mort (Nanjing ! Nanjing!, 2009) sobre el setge japonès a la ciutat de Nanking m’havia quedat arraconat al calaix.
I si bé és cert que no pot aportar grans novetats, sà que sap aprofitar el treball dels seus predecessors per tal de crear un document grà fic de gran qualitat. Tot i estar enfocat en narrar les barbaritats que l’exèrcit japonès va cometre, no cau en el maniqueÃsme i ofereix una visió humana d’ambdòs bà ndols, deixant que sigui un magnÃfic exercici de fotografia centrat en les mirades dels protagonistes que ens transmeti els sentiments de vÃctimes i botxins davant uns fets tan terribles que costa entendre com pogueren succeir.
En alguns moments, l’ús de la mirada i innocència dels nens ens acosta el film més cap La Llista de Schindler que no pas als anteriors, però el director xinès ha sabut diferenciar-la i donar-li una personalitat diferent, inherentment oriental, des de comportaments tÃpicament asià tics com la submissió o l’acceptació d’allò que és inevitable fins a l’orgull i crueltat més extrems.
Tot plegat una pel·lÃcula molt ben realitzada, guanyadora de diversos premis, entre ells la Concha de Oro del Festival de San Sebastián de 2009, i que no us deixarà pas indiferents. Segurament no és per veure en qualsevol moment, us caldrà  esperar a un dia que tingueu prou serenitat per mirar de cara on pot arribar la nostra baixesa humana, però sà que és un film recomanable.