La llengua de l’independentisme

En un article en un diari digital s’afirma respecte aquesta notícia que «lògicament, la majoria dels independentistes són catalanoparlants», cosa que equival a pensar que la majoria de persones que s’expressen en castellà són espanyolistes i unionistes. Fa temps que la societat ha evolucionat, tot i que els mitjans a vegades semblen haver-se’n adonat tan poc com els polítics. El greuge respecte de Catalunya és de tals dimensions que el sentiment favorable a la independència o al sobiranisme s’ha filtrat a totes les capes de la societat catalana. Si l’independentisme algun dia té èxit serà perquè haurà incorporat, precisament, les persones que s’expressen en castellà però que se senten tan catalans com els que parlen la llengua de Pompeu Fabra. La nostra societat encara funciona molt a base d’estereotips i oblida que moltes vegades els principals defensors de l’espanyolisme han estat insignes membres de les nissagues catalanes.