Segundo de Chomón o la fantasia del cinema dels orígens, ara en DVD

Aquest passat mes de novembre, la Filmoteca de Catalunya i la distribuïdora Cameo han editat un magnífic DVD amb 31 films de Segundo de Chomón (Terol 1871-Paris, 1929), titulat “Segundo de Chomón (1903-1912) El cine de la fantasia”.

Segundo de Chomón, cineasta d’origen aragonès, començà la seva trajectòria com a realitzador cinematogràfic a Barcelona el 1902, i aviat es va convertir en un dels tècnics més prestigiosos de la productora Pathé Frères. Aquesta fama li valgué que el cridessin a Torí (Itàlia), on participà en la mítica “Cabíria” (1914) de G. Pastrone, i a París on intervingué en el rodatge de “Napoleón” (1927) d’Abel Gance, entre altres produccions.

Chomón és un realitzador destacat d’aquest cinema dels primers temps, un expert en el trucatge cinematogràfic i, fins i tot, en l’acoloriment de pel·lícules. Una trajectòria molt oblidada que ara la Filmoteca vol difondre a través d’aquest DVD que recull 31 dels seus films realitzats en les seves etapes barcelonina i francesa.  Aquesta recopilació, amb paraules del director de la Filmoteca, és un “recorregut significatiu, que no exhaustiu, de l’obra del cineasta”. Tots els títols triats són dirigits per Chomón i hi trobem representats tots els gèneres que va abordar: pel.lícules d’atraccions, fantasmagories, films còmics i documentals, però sobretot aquells que posen en evidència el seu enginy i tota la seva tècnica cinematogràfica, com ho podem comprovar a “El Hotel Eléctrico” (1908), “Ki Ri Ki acrobates japonais” (1907) o “Le Spectre Rouge” (1907).

Ja fa anys que la Filmoteca de Catalunya realitza una tasca pacient i incombustible d’anar aplegant tota l’obra fílmica d’aquest pioner del cinema, tan desconegut com important en la història dels orígens del setè art al nostre país. Al capdavall, la Filmoteca de Catalunya ha aconseguit recopilar 105 títols que conforma el fons de pel·lícules de Chomón més important que hi ha.

El Museu del Cinema també ha posat el seu gra de sorra en aquest DVD. A la Col·lecció Tomàs Mallol, mentre s’estava catalogant el seu fons fílmic,  es va trobar una pel·lícula de Chomón que es considerava perduda: “L’hereu de Can Pruna” (1904), que podeu veure també en aquest DVD. Es tracta d’una divertida cinta còmica inspirada en una pel·lícula americana de la mateixa època d’Edwin S. Porter.  

[youtube]q6_KMmJv5cQ[/youtube]
 
I per si no n’hi hagués prou, al DVD l’acompanya un interessant llibret escrit pel professor Joan M Minguet, especialista en la filmografia de Chomón, que també és autor del llibre “Segundo de Chomón. El cinema de la fascinació”. En definitiva, un DVD imprescindible per a recuperar els orígens del nostre cinema.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cinema, Museu del Cinema i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.