El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/sensepresses
Articles
Comentaris

De l’oest

Quan jo era petit, recordo que les tardes de dissabte eren ‘de l’oeste’. Per l’única cadena de TV que hi havia, a les 4 ens entraven a casa els apatxes, duels i can-cans, per deixar pas més tard a els ‘pallassos de la tele’ de l’inoblidable Fofó i cap al vespre unes noies que en deien “Los ángeles de Charlie”.

De totes aquelles tardes de far west, no recordo que pasessin films del genial John Ford, segurament perquè el seu cinema inclou més coses que no pas trets i fletxes, i això, en aquella Espanya de transició, suposo no es feia fàcil de digerir.

Darrerament, he tornat a veure Qui va matar Liberty Valance (The man who shot Liberty Valance, 1962) i m’ha tornat a meravellar pel seu ritme, montatge i per les dues interpretacions de dues grans estrelles com Wayne i Stewart cap al final de les seves carreres. De tots els westerns de Ford – no sóc gens original, ho sé – em quedo amb aquesta, La diligència (The Stagecoach, 1939) on es marcava un abans i després en els films d’americans i indis i amb Centaures del desert (The Searchers, 1959) amb un Monument Valley fantàsticament fotografiat i un fons de reflexió sobre la tradició-modernitat i el racisme, habitual en el director americà. Altres obres com Fort Apatxe, La legió invencible o La conquesta de l’oest són també molt bones, però crec no arriben a l’excel.lència d’aquestes tres.

De tota manera, els aficionats al gènere (que són molts) diran amb raó que hi ha molt més westerns de molts altres grans directors com Howard Hawks, Anthony Mann i Fred Zinnemann entre d’altres que mereixen revisar-se, sense oblidar el magnífic homenatge que va fer Clint Eastwood fa uns anys amb Sense Perdó (Unforgiven, 1992).

Quins són els vostres westerns preferits ?