El xantatge rus

Rússia no podia haver escollit un moment millor. En plena onada de fred polar s decideix a tallar el subministrament a l’Europa de l’Est per un enfrontament amb la veïna Ucraïna. No és casual. Ucraïna és una de les exrepúbliques soviètiques que més ha intentat acostar-se a la Unió Europea i als Estats Units. Ja fa temps que els russos es veuen a la porta de casa els seus anteriors enemics. No es tracta que no puguin mantenir la seva influència sobre els anteriors territoris de l’extint Pacte de Varsòvia, sinó que els americans poden estra voltant a l’entorn, fins i tot, d’un punt estratègic, el Mar Negre. Rússia sap que no pot tornar als temps de les ocupacions militars i opta per l’estrangulament econòmic, sobretot per l’energètic, gràcies als serveis que li presta Gazprom. Sense gas, aquesta sí que és una autèntica guerra freda.