Arxiu per a 28 maig, 2010
[youtube]y7aVrqBfE8U[/youtube]
El canvi climàtic que es va produir fa 11.700 anys, quan es va produir el pas del Plistocè a l’Holocè, i que va causar l’extinció dels mamífers de gran volum, va suposar també la transformació de les comunitats de rosegadors. Segons un estudi publicat a la revista Nature, el fins ara últim gran escalfament global de la Terra d’origen natural va provocar que les comunitats de petits rosegadors reaccionessin de manera inesperada. Se sabia que aquest canvi climàtic havia acabat amb un terç dels mamífers de gran volum del subcontinent nord-americà, però no se sabia què havia passat amb els petits rosegadors.
Científics de la Universitat de Standford, estudiant fòssils de petits rosegadors del nord de Califòrnia, han pogut comprovar la transformació en les comunitats de rosegadors que això va significar. No es van extingir, al contrari, però les comunitats que eren abundants es van tornar més rares però més adaptables, mentre que les espècies més febles, com el tràgul gran (Tragulus napu), es van tornar més comuns. Els científics creuen que el canvi climàtic actual també provocarà grans canvis en les comunitats de rosegadors, fins i tot més grans que els què es van produir a la fi del Plistocè.
Un segon estudi, de la Universitat de Nou Mèxic, sobre l’extinció dels grans mamífers del Plistocè, com els mamuts, analitza l’efecte d’aquest sobre les emissions de gas metà a l’atmosfera. Igual que passa ara amb el bestiar, els herbívors de gran volum del Plistocè produïen gas metà en grans proporcions com a part del seu procés digestiu. Quan aquests animals van desaparèixer es va produir un significatiu descens de les concentracions de metà a l’atmosfera. Els científics, a través de les concentracions de CO² atrapades en el gel de les glaceres, han pogut calcular que la disminució de CH4 podria haver estat d’un significatiu 12%.