El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]T-21Rbju3Ck[/youtube]

Els rius són font de vida i les preses alteren els ecosistemes fluvials, sobretot quan es fan de mides monstruoses i es valora més el rendiment energètic que poden donar que no els danys ecològics i socials que poden generar. Etiòpia està construint una presa hidroelèctrica gegant que amenaça 200.000 persones que viuen a la vall del riu Omo. L’organització ecologista Survival està realitzant una campanya per a frenar la construcció que l’empresa italiana Salini Construttori està fent de la presa Gibe III. Aquesta empresa va construir la Gibe II però només deu dies després de la seva inauguració es va mig ensorrar.

Si hi ha pantans els rius deixen d’aportar sediments i les fèrtils ribes van perdent la seva riquesa en no arribar nutrients en la quantitat que ho feien. Com a la majoria de grans rius africans els habitants de la vall de l’Omo aprofiten el terreny que deixa al descobert el riu en les èpoques més seques per al conreu. En una zona castigada per la sequera les modificacions dels cursos fluvials tenen uns efectes molt més grans. Segons Survival, la tribu Kwegu, caçadors-recol·lectors es veurà amenaçada perquè es reduiran les captures de peixos dels quals s’alimenten.

Survival també denuncia que el govern d’Etiòpia vol llogar grans extensions de terres tribals a companyies estrangeres per a la producció a gran escala de collites o plantes per a fabricar biocombustibles, que es regaran amb l’aigua de la Gibe III. L’ONG també assegura que els nadius no en saben res del projecte, que no n’estan informats perquè s’han tancat les associacions comunals per impedir que es parli del tema de la presa.

El riu Omo és la principal font d’abastament del llac Turkana, de Kenya, a les ribes del qual viuen 300.000 persones que hi porten el bestiar a beure i que hi pesquen. Una reducció del cabal de l’Omo també els podria afectar greument. En fi un desastre d’enormes conseqüències. Això sí, un cop acabat el projecte generarà 1.870 Megawatts. Actualment Etiòpia  només en genera uns 800 Mw.