El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]VqPWSdYvMXQ[/youtube]

El 2008 es van trobar en una cova de la regió sud-africana d’Sterkfontein, a 40 quilòmetres de Johannesburg, dos esquelets -un nen i una dona- d’una espècie d’homínid desconeguda que hauria viscut fa 2 milions d’anys i que pot ser l’esglaó que falta entre l’home-mico sud-africà (Australopithecus africanus) i els primers homo sapiens. La nova espècie s’ha batejat com Australopithecus sediba i pot ser la peça que falta per entendre l’arbre genealògic de l’evolució humana.

En la descoberta hi ha participat la Universitat sud-africana de Witwatersrand, concretament el paleontòleg Lee Berger que ha explicat que per la seva morfologia els esquelets comparteixen característiques tant de l’Australopithecus africanus com amb els primers membres del gènere homo, l’homo erectus i l’homo ergaster. A més aquests fòssils tenen una antiguitat  d’entre 1,78 i 1,95 milions d’anys, un període del qual s’han trobat poques restes d’homínids.

Els esquelets revelen un cervell molt petit i uns braços molt llargs, propis dels australopithecus, però també una cara sortida, amb nas i dents petits, una pelvis per caminar dret, cames llargues i una cavitat cranial similar a la dels homínids molt posteriors com l’homo erectus o l’homo habilis.