[youtube]poI24h4bcrg[/youtube]
Científics nord-americans han trobat quasi trenta receptors olfactius pels quals els mosquits que transmeten la malària detecten a les seves víctimes humanes. Això obra la porta a trobar noves trampes i repel·lents per a combatre’ls. L’Anopheles gambiae cada any infecta 500 milions de persones amb un paràsit que en mata un milió. La revista Nature acaba de publicar els resultats de les investigacions fetes a la Universitat de Yale, dirigides pel professor John Carlson. A partir d’ara no s’haurà de recórrer a insecticides en massa sinó que es podran buscar inhibidors de l’olfacte dels mosquits que siguin més efectius i respectuosos amb el medi ambient. Fins ara se sabia que els mosquits buscaven a les seves víctimes per l’olor, però es desconeixia com detectaven els diferents elements químics que desprèn una persona.
Els investigadors estan ara en una nova fase i busquen els components químics que interactuen amb aquests receptors. Els que bloquegen els receptors reduiran l’habilitat dels mosquits per trobar humans per picar, mentre els que els exciten permetran atraure’ls cap a trampes o repel·lir-los.
El més curiós de la investigació és que no s’ha fet amb mosquits, sinó amb mosques de la fruita mutants que no tenien receptors olfactius. Els científics han activat els gens de 72 receptors olfactius del mosquit en les cèl·lules olfactives de les mosques, que després van ser exposades a diversos olors. Segons la reacció de les mosques es van determinar que 27 receptors reaccionaven fortament a components químics de la suor humana.
La malària és una malaltia parasitària que es transmet per la picada de la femella de l’Anopheles infectada, i que es produeix sobretot en climes tropicals i subtropicals. L’abús d’insecticides ha desenvolupat una forta resistència dels mosquits als mateixos, de la mateixa manera que els paràsits del gènere Plasmodium han desenvolupat resistència als antibiòtics.
Respecte a la malària, científics de la Walter and Eliza Hall Institute de Melbourne, a Austràlia, han identificat una proteïna clau, la Plasmepsina V, que utilitza el paràsit de la malària per-se infiltrar-se en els glòbuls vermells i modificar-los. Això ho fa per a garantir-se la seva supervivència i per escapar als atacs del sistema immunitari. Quan es trobi l’element que bloquegi aquesta proteïna clau, el paràsit de la malària moriria i no es podria reproduir.