El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]Lb6TJzTLg_E[/youtube]

La revista Current Biology acaba de publicar una investigació de les universitats britàniques d’Exeter i Liverpool sobre la funció biològica en les espècies animals de la promiscuïtat de les femelles. La conclusió a la qual han arribat és que el comportament més promiscu té la funció biològica d’evitar l’extinció de l’espècie. Les femelles que tenen múltiples parelles sexuals redueixen el risc de tenir una prole sense mascles. Científicament que una femella tingui relacions amb diversos mascles es coneix com a poliàndria i són nombroses les espècies que la practiquen, des d’insectes a mamífers -humans inclosos, tot i que el fet cultural és clau-.

Què han fet aquests científics per arribar a aquestes conclusions? Doncs van dividir en dos grups diversos exemplars de mosques de la fruita, drosophila pseudoobscura. A un dels grups se’ls va deixar relacionar-se sexualment de forma natural, cosa que implicava que una femella tingués relacions sexuals amb diversos mascles, mentre que a d’altres només se’ls va deixar només tenir una parella.

Després de quinze generacions, cinc de cada vint poblacions monògames s’havien extingit per haver-se quedat sense mascles. La resposta està en el cromosoma Y que dona la masculinitat. Si aquest cromosoma, que està en el semen, mor abans de la fecundació per culpa d’una alteració que afecta a la ratio sexual de les espècies el mascle només passarà a la femella cromosomes X. I si només hi ha cromosomes XX, els nous exemplars només podran ser femelles. Aquesta anomalia genètica és coneguda com el cromosoma SR. Si un mascle ha passat aquesta anomalia a una femella, aquesta en serà portadora i la transmetrà a la seva descendència masculina que només tindrà femelles. Ràpidament la població i l’espècie desapareixerà.

L’estudi assegura que frenar el cromosoma SR és la funció bàsica que les femelles busquin diversos mascles, perquè els que tenen aquest defecte genètic tendeixen a produir la meitat de l’esperma d’un mascle normal. Quan una femella té relacions amb diversos mascles, l’esperma d’aquests competeix per a fecundar els seus òvuls.