El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

Arxiu per a 3 setembre, 2009

[youtube]CgHy7WSdSdI&feature=channel[/youtube]

La majoria de lectors nous d’aquest bloc hi arriben a través de cercadors en els quals han buscat paraules o temes relacionats amb la fi del món, que ara s’anuncia pel desembre del 2012. Com que les consultes que rebo van a més, vaig decidir escriure un extens article sobre el tema, recollint les diverses teories de l’apocalipsi i intentant raonar si realment són o no possibles. Com que els tres pròxims anys l’aproximació de la fi del món serà tema recurrent i molt comentat ja n’anirem parlant. Només volia dir que algunes de les teories dels profetes de l’apocalipsi són fruit de ments molt imaginatives i amb poca base científica. D’altres sí que tenen una certa base científica però són molt improbables que poguessin passar. I finalment altres passaran, l’única cosa és que no se sap quan. Que coincideixi amb el 2012 seria tant com intentar no només endevinar els números d’una Lotto, sinó a més encertar l’ordre i el dia en què sortiran.

La vida a la Terra desapareixerà d’aquí un miler de milions d’anys, quan el Sol comenci a esgotar el seu hidrogen i augmenti de volum. La temperatura del planeta augmentarà i el farà pràcticament inevitable. D’aquí uns 5.000 milions d’anys el mateix planeta haurà desaparegut de la mateixa manera que ho haurà fet el Sol. L’apocalipsi doncs, arribarà tard o d’hora. El que és cert és que en un planeta superpoblat qualsevol esdeveniment que n’alteri les condicions pot provocar enorme destrucció i una gran quantitat de víctimes. Però la vida és risc i, de fet, són moltes les situacions que ens posen personalment en perill contínuament sense que això signifiqui la nostra mort. A escala plantetària passa el mateix. Els humans, provocant un canvi climàtic a marxes forçades, estan contribuïnt a augmentar el risc que la Terra acabi passant-los factura, però el procés serà lent, i això no vol dir que no pugui ser. Altres tipus de catàstrofes, amb els recursos tecnològics actuals podrien suposar esdeveniments de tipus apocalíptics, però no forçosament a nivell mundial, sinó que podrien afectar continents determinats o àrees concretes del planeta.

Una de les teories parla de l’apocalipsi provocada per una pandèmia. Aquests dies que estem veient com la grip AH1N1 avança a tota velocitat per arreu, els països occidentals ja han desenvolupat una vacuna i n’han fet suficients dosis per a subministrar-la pràcticament a tota la població de risc, sense massa problemes. Només a l’Estat espanyol hi ha vacunes per a immunitzar el 60% de la població, 27 milions de dosis. Per a tot el continent africà, les farmacéutiques fabricants de la vacuna n’hi han destinat 15 milions de dosis, per a una població de més de 800 milions de persones. Si en comptes de grip A parlessim d’una malaltia més severa i letal, imaginin de què estariem parlant.