El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]G_SZU_SZMlU[/youtube]

Un iceberg gegantí de 54 quilòmetres de llarg i 5 d’ample ha col·lidit amb la plataforma de gel costanera de l’Antàrtida prop de l’estació polar alemanya Neumayer III. El bloc de gel té un gruix de 200 metres i el xoc va provocar una escletxa de dos quilòmetres de llarg a la plataforma de gel de l’Antàrtida. La col·lisió es va produir l’11 de febrer passat, va fer desprendre un tros de gel de 300 metres de llarg i 700 metres d’amplada de la plataforma gelada a la costa Antàrtida.

Els científics alemanys de l’estació Neumayer III, situada a uns deu quilòmetres del lloc del xoc van calcular que l’energia alliberada en el moment de l’impacte equivalia a la de cinc a deu tones d’explosiu convencional. L’iceberg gegant  té el nom científic de B-15-K i era seguit des de feia temps. La sorpresa va ser que els càlculs sobre els que impactaria contra la costa gelada van fallar. L’iceberg inicialment es desplaçava quatre quilòmetres per dia, però en el moment del xoc la seva velocitat havia augmentat fins als 15 quilòmetres per dia.

El B-15-K és un fragment d’un iceberg encara més gran, el B-15, que amb una superfície d’11.000 quilòmetres quadrats es va desprendre el març del 2000 de la plataforma de gel de Ross, a 9.000 quilòmetres d’on està situada la base alemanya.