El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]pzz-GUgSDiw&feature=fvw[/youtube]

La revista The Lancet acaba de publicar un estudi que assegura que Austràlia, Islàndia i Xipre són els països on es registren les taxes de mortalitat en adults més baixes del món. A la situació oposada s’hi troben la majoria de països africans i  molts sorgits de la desaparició de l’URSS. L’estudi l’han fet investigadors de la Universitat de Washington, a Seattle, analitzant l’evolució de la mortalitat en persones adultes -entre els 15 i els 59 anys- des del 1970 a l’actualitat. La majoria d’investigacions sobre mortalitat s’han fet sempre sobre els nens de menys de cinc anys, perquè és una bona mesura per saber el nivell de desenvolupament d’un país, però s’havia prestat poca atenció a la mort dels adults.

Les conclusions són diverses. Per exemple Austràlia i Corea del Sud en quaranta anys són els països que han reduït més les taxes de mortalitat de persones adultes. El país del món on moren menys homes adults és Islàndia, però les dones ho fan menys a Xipre.

No a tots els països s’ha reduït la mortalitat entre els 15 i els 59, a molts països africans i de l’antiga Unió Soviètica aquesta s’ha disparat, sobretot a causa de la sida, encara que des del 2005 s’ha vist un punt d’inflexió perquè ha augmentat la distribució de medicaments contra el VIH.

Actualment els països que han reduït més la taxa de mortalitat adulta, que no s’ha de confondre amb esperança de vida, són Islàndia, Suècia, Malta, Holanda, Suïssa, Itàlia, Qatar, Austràlia i Israel.

Grècia, Suècia, Suïssa, l’Estat espanyol, Itàlia, Islàndia i Xipre fa quaranta anys que estan en el top d’aquest rànquing de forma continuada.