El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]Ah2NPfGR4dA&feature=related[/youtube]

L’empresa privada SpaceX acaba de provar amb èxit el llançament del coet Falcon 9 des de Cap Canaveral. El coet en qüestió no és un joguet. Té una altura de 47 metres i va portar a l’espai una càrrega de prova, que simulava la càpsula Dragon, i que en el futur podrà transportar quatre astronautes o càrregues cap a l’Estació Espacial Internacional (ISS). Nou minuts després de ser llançat el coet va aconseguir situar-se en òrbita.

La privatització parcial de l’espai serà un fet a mig termini. Les administracions no volen destinar-hi tants recursos i els governs pretenen que siguin empreses privades que se n’encarreguin d’anar i tornar de l’espai. I aquest futur potser està més a prop del què puguem imaginar. De moment, la càpsula Dragon, de 3,6 metres de diàmetre, encara no disposa de l’escut tèrmic que permet tornar a l’atmosfera terrestre amb garanties, però ja ha recollit informació sobre la seva posada en òrbita.

En el futur i quan s’hagi enllestit el coet, aquest podrà transportar fins a la ISS o d’altres complexos espacials fins a sis tones de materials i subministraments. La NASA ja va signar el 2008 un contracte amb SpaceX pel qual pagarà 1.600 milions de dòlars per dotze vols del Falcon 9 a la ISS. Una misèria perquè aquesta quantitat no cobreix ni una missió dels actuals transbordadors.