[youtube]4NuaXrS0_Yc[/youtube]
El biòleg Bruno Díaz López acaba de presentar l’estudi més complet i detallar sobre el repertori de sons utilitzats pels dofins mulars (Tursiops truncatus) per comunicar-se. L’estudi demostra la complexitat de la comunicació entre aquests mamífers marins. Fins ara, la comunitat científica pensava que els xiulets eren els principals sons emesos pels dofins i no es donava importància ni se sabia l’ús dels sons en impulses de ràfegues. Díaz i un altre membre de l’Institut del dofí mular (BDRI), amb seu a Sardenya han demostrat que aquests sons són vitals per a la vida dels animals socials i el seu comportament.
Els sons de ràfegues els utilitzen els dofins mulars per a socialitzar-se i mantenir la seva posició en la seva jerarquia social per prevenir enfrontaments. L’estudi l’ha publicat l’editorial Nova Ciència en el llibre Delfines: comportamiento, anatomia y amenazas i conté el repertori més extens de sons de dofins que s’han anat recollint des del 2005.
Els experts diuen que els sons de xiulets tonals, que són els que tenen més melodia, permeten als dofins estar en contacte entre ells, principalment entre mares i fills, i coordinar les estratègies de cacera. Els sons d’impulses de ràfegues, més complexos i variats, els utilitzen per evitar lluites sobretot quan estan disputant-se aliments. El menys dominant s’allunya per evitar la confrontació. Segons Bruno Díaz, la característica principal d’aquests sons és que són molt unidireccionals, a diferència dels sons humans. Un dofí quan es dirigeix a un altre competidor fa aquest sàpiga perfectament que el missatge és per a ell.