El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]yvC59g5X5Wk[/youtube]

L’Agència d’Exploració Aeroespacial del Japó (JAXA) ha recuperat sense grans danys en el desert australià de Woomera la càpsula de la missió Hayabusa, que ha tornat a la Terra després d’un viatge de set anys a l’asteroide Itokawa. L’aparell es va localitzar en una zona militar australiana portant dins seu les primeres mostres d’un asteroide recollides a l’espai exterior.

La càpsula estava dissenyada per resistir l’entrada a l’atmosfera terrestre, sense problemes. Durant el seu viatge la sonda ha fet un recorregut de 4.000 milions de quilòmetres i ha hagut de superar nombrosos entrebancs. Els seus motors de xenó van fallar i es va perdre el contacte amb ella durant tres mesos.  Tot i que les anàlisi del seu material han començat d’immediat, les conclusions d’aquests estudis tardaren un any en acabar-se.

La missió de la sonda Haiabusa, de 510 quilos de pes, va començar el maig del 2003 i es va ajornar el seu retorn fins que no es van poder arreglar els problemes tècnics. Durant el seu viatge la Hayabusa va estar dos mesos fent observacions científiques  sobre la composició mineral, altura i reflex de la llum solar a l’Itokawa, fins que el novembre del 2005 va aterrar sobre el asteroide en una missió extremadament complicada. La sonda va estar sobre la superfície de l’asteroide durant mitja hora. El material recollit per la sonda d’exploració espacial ajudarà a entendre la formació dels planetes del sistema solar ara fa 4.500 milions d’anys.