El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]FfaQsTHCF_o[/youtube]

El pesticida més comú del món per combatre les males herbes en els conreus és l’atrazina, que actua inhibit el procés fotosintètic de les plantes. La seva fórmula química és C8H14ClN5 i en els éssers humans que s’hi exposen els pot provocar irritacions oculars i a dosis més altes efectes en el sistema nerviós central. En exposicions prolongades pot provocar dermatitis o una sensibilització de la pell i afectar el fetge i els ronyons. L’atrazina està prohibida a la UE, en una demostració més del seny europeu, però a la resta del món es fa servir en gran quantitats.

Si en els humans pot causar problemes en alguns animals les conseqüències poden ser més desastroses. Segons un estudi de la Universitat de Califòrnia que s’ha publicat a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) l’efecte de l’atrazina sobre la granota Xenopus laevis té uns efectes demolidors. La investigació ha demostrat que el deu per cent de les granotes mascles d’aquesta espècie exposades a aquest pesticida van desenvolupar funcions reproductives pròpies de les femelles. Però no només els va provocar una mena de castració química, sinó que el canvi de sexe els va permetre aparellar-se i produir ous viables.

Per fer l’estudi es van comparar 40 granotes mascle normals amb una quantitat igual de mascles als quals se’ls va mantenir en contacte amb aigua que tenia una concentració d’atrazina similar a la que es pot trobar en les zones humides pròximes a conreus on s’ha utilitzat el pesticida en qüestió. I, per cert, aquests nivells eren inferiors als que la legislació nord-americana permet trobar en l’aigua potable. Doncs tot i així, el deu per cent dels mascles van canviar de sexe. El motiu va ser una caiguda en picat dels nivells de testosterona, una reducció del volum de la glàndula reproductiva, un descens fins quasi la desaparició de l’esperma produït i una davallada de l’índex de fertilitat.