El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/josepmartinoy

[youtube]3HuZqrEtV74[/youtube]

Les autoritats del govern de Jiyuan, a la Xina, desplaçaran 15.000 persones de lloc, després que s’hagi comprovat que un miler de nens presenten alts nivells de plom en sang. L’operació tindrà un cost de 112 milions d’euros que pagaran en un 70% l’administració i les indústries i en un 30% els mateixos habitants. L’agost passat, les autoritats sanitàries de la província d’Henan van analitzar la sang dels nens en aquesta àrea, arran que es descobrissin diversos casos d’intoxicació per plom a la província veïna de Shaanxi.

La intoxicació massiva de milers de nens a les províncies d’Henan, Shaanxi, Hunan i Yunnan ha tornat a obrir el debat de fins a quin punt s’ha de posar el desenvolupament industrial per damunt la salut de les persones i el medi ambient. La Xina pateix ara un fet que els països occidentals ja van viure després de la II Guerra Mundial. El creixement econòmic extremadament ràpid s’ha fet en base a una industrialització que ha tingut molt poc en compte la contaminació. S’han creat indústries sense avaluacions medioambientals prèvies amb l’objectiu de desenvolupar ràpidament l’economia global, però amb unes conseqüències sanitàries imprevisibles. Segurament si el que el govern xinès destinarà ara a traslladar milers de persones per allunyar-les dels focus de contaminació s’hagués empleat en reduir la toxicitat d’aquestes empreses ara no s’estaria parlant d’això.

La contaminació per plom inicialment potser que no presenti símptomes, però com que el cos no l’elimina aquest pot arribar a causar danys en el cervell, la sang, el sistema nerviós, els ronyons i el sistema reproductiu. Entre altres coses un excés de plom en el cos provoca pèrdua de memòria, cansament, problemes emocionals i, en alguns casos pot arribar a fer col·lapsar els òrgans i provocar la mort.