El Punt El Punt https://blogs.elpunt.cat/enricfigueras
Articles
Comentaris

     Els dec una explicació. El perquè de LA NOVA FRONTERA, dietari d’uns ideals possibles. La imatge de fons ho diu gairebé tot. Captada al despatx oval de la Casa Blanca l’agost del 1963, poc desprès de finalitzada la cèlebre marxa sobre Washington i a la que hi van prendre part més d’un quart de milió de persones, entre els seixanta mil blancs. “La més gran manifestació per la llibertat als EUA” digué Martin Luther King. Desfilaren des del monument a Washington fins al monument a Lincoln. El president Kennedy va rebre al reverend King a qui s’els veu envoltats dels líders dels drets civils. Aquella “Nova Frontera” de valor moral i coratge polític que va obrir la porta a l’esperança de canvi cap a uns ideals possibles. Com els que, amb veu forta, va demanar Martin Luther King: “Tinc un somni que un dia, dels rojos pujols de Geòrgia, els fills dels antics esclaus i els fills dels antics posseïdors d’esclaus podran seure l’un al costat de l’altre a la taula de germanor. Tinc un somni que un dia, fins i tot a l’Estat de Mississipí, un Estat que s’ esllangueix a l’escalf de la injustícia i l’opressió, es transformarà en un oasi de llibertat i justícia.

     <<Tinc un somni que els meus fills un dia podran viure en una nació on hom no serà jutjat pel color de la seva pell sinó segons el seu caràcter. Tinc un somni…tinc un somni que un dia a Alabama, amb els seus racistes, amb un governador dels llavis del qual surten paraules com “intervenció” i “anul.lació” de la integració racial”…que un dia a Alabama nens i nenes negres estrenyin les mans de nens i nenes blancs com a germans i germanes. Tinc un somni…tinc un somni que un dia s’aixequi la vall i cada turó i cada muntanya s’abaixin. Els llocs aspres seran aplanats i els llocs desnivellats seran rectificats…”

     I les dures paraules del president Kennedy, juny del 1963, en un discurs televisat a tota la nació:“Han transcorregut cent anys des que el president Lincoln alliberà als esclaus, i, malgrat això, els seus descendents, néts i bisnéts encara no són homes lliures; encara no s’han alliberat de les lligadures de la injustícia; encara no s’han alliberat de l’opressió social i econòmica, i aquesta nació, amb totes les seves esperançes i banalitats, no serà enterament lliure fins que tots els seus ciutadas siguin lliures…

     <<Prediquem la llibertat a tot el món perquè en realitat estimem la llibertat, i estimem la llibertat aquí a casa nostra; però, serem capaços de dir al món o dir-ho entre nosaltres que aquesta és una terra d’homes lliures menys per els negres?, serem capaços de dir al món que els negres són ciutadans de segona classe?, podrem presumir de que aquí no tenim  sistemes de castes o classes, que no tenim “ghettos”, ni raça que domini amb relació als negres?        

     El president Kennedy, el fiscal general Robert Kennedy, el reverend Martin Luther King i tants i tants ciutadans dels EUA i del món, varen creure, lluitar i, fins i tot, donar la seva vida per aquests ideals possibles que avui veiem realitat quan un ciutada de color, Barach Obama, ha estat elegit president dels EUA. Ara, la porta, s’ha obert del tot. Per tot això, el nom d’aquest BLOC vol ser homenatge i record cap a aquestes persones. Però, també, la ferma creença cap a una nova frontera d’uns ideals possibles en els que Catalunya serà reconeguda i acceptada com a una gran nació en un Estat federal -dintre d’un règim de monarquia constitucional i parlamentària- amb un concert econòmic propi que faci possible una Catalunya forta, justa, europea i amb igualtat d’oportunitats per a tots els seus ciutadans i l’idioma català sigui respectat, estimat i parlat.                                                      

————————————————————————————-

EL LEMA DEL DIA:“El millor remei contra la tristesa és aprendre alguna cosa”. M.H.WHITE.